Читај ми!

Ђилас: Београд није презадужен

Стварни дуг Београда је 398 милиона евра, каже бивши градоначелник Београда Драган Ђилас, наводећи да стање дуга не би смело да буде политичка игра и произвољна оцена. Лидер демократа истиче да је Привремно веће за само месец дана зауставило скоро све инвестиционе пројекте, као и да неко са биографијом Синише Малог не би требало да дели лекције о моралу.

Лидер Демократске стране Драган Ђилас поновио је да град Београд није презадужен и позвао Привремено веће да престане да износи произвољне оцене о томе, јер тиме, како је оценио, неће сакрити своју неспособност.

Бивши градначелник Београда у страначком саопштењу указује да је Привремено веће "за само месец дана зауставило скоро све инвестиционе пројекте" и уместо тога "прича бајке о Београду на води".

Ђилас је истакао и да је "Управа за јавни дуг Министарства финансија једина у овој земљи надлежна за праћење и евиденцију дуга локалних самоуправа" и да "то нису ни Синиша Мали, ни Српска напредна странка".

Ђилас је навео и да је Министарство финансија 23. септембра, на захтев ДС-а ''доставило допис са стањем дуга Града Београда и оценом нивоа задужености".

Лидер ДС-а је додао да у том допису пише да је "задужење Београда 398 милиона евра и да Град у складу са одредбама Закона о јавном дугу није презадужен".

Ђилас је истакао и да "са овим стварима нема политичке игре" и да "нема дискусије и нема произвољних оцена".

"За само месец дана зауставили сте скоро све инвестиционе пројекте, најављујете смањење субвенција и социјалних давања и причате бајке о Београду на води", истакао је Ђилас, додавши да "константно изношење лажи неће прикрити неспособност" Привременог већа.

Мали је јутрос изјавио за РТС да је финансијска ситуација у граду веома тешка и комплексна и да скоро сваке недеље имају блокаду рачуна, јер прилив новца није довољан да покрије трошкове.

Током дана огласио се и Небојша Човић и затражио истрагу пројеката бивше власти у Београду.

Тим поводом Демократска странка саопштила је да су "невероватне оптужбе које су на рачун Драгана Ђиласа и Демократске странке, по ко зна који пут изнели нестраначки чланови Српске напредне странке, Синиша Мали и Небојша Човић".

Злоупотребљавајући функцију члана Привременог органа, Небојша Човић позива надлежне да спроведу истраге у вези са пројектима који су у претходном периоду реализовани у Београду, уместо да се стара о несметаном функционисању града.

Демократска странка подсећа да су прошле скоро две године од како је формирана нова Влада и да нису постојале никакве сметње да се све евентуалне злоупотребе истраже и одговорни процесуирају.

"Јасно је дакле да је Привремени орган у функцији предизборне кампање једне странке на власти", стоји у саопштењу и додаје се "да неко са биографијом Синише Малог не би требало било коме дели лекције о поштењу и моралу".

Демократска странка изјавила је да сваки грађанин Србије који узима кредит зна да се као дуг води износ кредита, а не износ кредита и камата које ће платити кроз рате. И тај начин рачунања кредитног задужења дефинисан је Законом о јавном дугу.

Како се наводи у саопштењу, "када би се дефиниција господе Малог и Човића користила за ниво Републике, јавни дуг земље би био најмање дупло већи, односно преко 40 милијарди евра или 130% БДП-а, што значи да Србија не би постојала".

"Београђани најбоље знају да ли су три нова моста, хиљаде километара асфалтираних улица, девет нових основних школа, 43 вртића, четири дома задравља, два комплета бесплатних уджбеника за 120 хиљада основаца и ормарићи за све њих, као и помоћ за труднице, породиље и пензионере, све оно што Мали и Човић сада укидају, Потемкинова села или не", закључују из Демократске странке.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару