Читај ми!

Ештон: Договор успех Дачића и Тачија

ЕУ само помогла, а Бриселски споразум је успех прмијера Ивице Дачића и Хашима Тачија, рекла Кетрих Ештон. Постигнути договори су обавезујући, али за имплементацију потребно време, нагласила висока представница ЕУ.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон рекал је да Бриселски споразум није њен успех, већ успех Београда и Приштине, а да је Европска унија само помогла у том процесу.

"Двојица премијера су постигла овај договор. Они су показали политичку храброст и одлучност и жељу да дођу до решења. Моја улога и улога мог тима била је да им помогнемо у тим тежњама. То је био њихов успех", рекла је Ештон у интервјуу Новом магазину, који ју је прогласио личношћу године.

Ештонова је напоменула да је све оно што је радила, радила у име ЕУ, а да су двојица премијера Ивица Дачић и Хашим Тачи имали кључну улогу.

"Једину победу овде издејствовали су Београд и Приштина, али Европска унија је значајан играч у суседству који може још много да понуди - знање стечено у прошлости, али и наду за будућност", оценила је Ештонова.

Ештонова је навела да све чланице ЕУ подржавају отпочињање преговора о чланству са Србијом, као и преговоре о Споразуму о стабилизацији и придружвању са Косовом.

Један од разлога за такав став је, према њеним речима, значајан напредак које су обе стране постигле у нормализацији односа.

Висока представница ЕУ је нагласила и да су сви договори постигнути током дијалога обавезујући и да је за имплементацију договора потребно време.

"Обе стране су веома озбиљно пришле процесу имплементације, са одлучношћу да се одради све до крајњих детаља. До сада је 50 људи из Београда и Приштине било у нашим канцеларијама на договорима. Сви детаљи су веома важни и биће потребно детаљно проћи кроз све њих - а за то је потребно време", напоменула је Ештонова.

Ештонова је истакла и да је током целокупног процеса дијалога имала пуну подршку министара спољних послова ЕУ.

"Успех је у одлуци двојице балканских политичара да раде заједно, а ја сам успела да нађем оквир и место где ће успети да остваре тај свој циљ", додала је Ештонова.

Ештон је указала и на тесну сарадњу Брисела и Вашингтона током дијалога.

Американци су "у потпуности подржавали посао којим сам се бавила - прво преко државне секретарке Хилари Клинтон, а касније преко њеног наследника секретара (Џона) Керија. Захвална сам им на несебичној помоћи", рекла је шефица европске дипломатије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару