Читај ми!

Планови за сарадњу са Афричком унијом

Србија и Афричка унија иду малим корацима, али са амбициозним плановима који рефлектују српске капацитете и афричке потребе, каже шеф српске дипломатије Иван Мркић. Србија је спремна да пружи развојну, стручну и медицинску помоћ афричким земљама, каже премијер Ивица Дачић.

Шеф српске дипломатије Иван Мркић и потпредседник Комисије Афричке Уније Ерастус Мвенча разговарали су у Београду о начинима за јачање економске сарадње, нарочито у области наменске и фармацеутске индустрије, машинства, грађевинарства и образовања.

"Африка је континент који се најбрже развија, посебно у домену природних ресурса. На срећу, Србија има сличне карактеристике, јер сте ви економија базирана на природним ресурсима, и такође, Србија има једну предност у односу на Африку, ви сте технолошки напреднији. Ми у Србији видимо капацитет у машиноградњи, грађевинарству, војној и фармацеутској индустрији", рекао је Мвенча на заједничкој конференцији са Мркићем.

Шеф српске дипломатије је додао да ће две стране у наредних неколико дана израдити нацрт за Меморандум о разумевању којим ће бити иницирани конкретни кораци у сарадњи Србије и Африке, а у плану је и формирање заједничке комисије која ће усмеравати рад на јачању сарадње.

"Србија је на одређен начин наставак Југославије и сада са нашим приближавањем чланству у ЕУ имамо времена и да се посветимо свом снагом нашим традиционалним пријатељима, нарочито Африци, с којом нас везују чврсте везе. Желимо најближу могућу сарадњу са Африком", истакао је Мркић.

Шеф српске дипломатије је навео да му је Мвенча рекао да је "фасциниран" посетом српским фабрикама око Београда из области фармацеутске и наменске индустрије, као и да је био и у Енергопројекту који је позициониран на афричком тлу и "има велике планове".

"Ми извозимо тракторе и наставићемо да извозимо у неке афричке земље, али размишљамо да све што смо технолошки достигли почнемо да израђујемо на тлу Африке, тамо где постоји интерес, а очигледно га има", рекао је Мркић.

Поручио је да две стране у сарадњи "иду малим корцима, али са амбициозним плановима који рефлектују српске капацитете и афричке потребе" и додао да је "могуће да ће се први конкретни резултати осетити пре половине наредне године".

Српски министар је захвалио Мвенчи на ставу Афричке уније према Косову, наводећи да Србији то веома значи у наставку њених напора да "пацификује, нормализује прилике, али да не признаје једнострано проглашену независност Косова".

Двојица званичника нагласила су и значај сарадње у сектору образовања, за коју су навели да ће бити настављена и у будућности, док је Мвенча подсетио да је управо у Београду студирао 1970-их година, за шта га вежу "лепе успомене".

Мвенча, који је јуче допутовао у посету Србији, састао се првог дана са председником Србије Томиславом Николићем и потпредседником владе Александром Вучићем, а данас га очекује и састанак са премијером Ивицом Дачићем.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару