Читај ми!

Усвојен оквир, преговори 21. јануара

Министри ЕУ усвојили преговарачки оквир за Србију. Прва међувладина конференција ЕУ-Србија биће одржана 21. јануара, рекао европски комесар за проширење Штефан Филе. Шведски шеф дипломатије Карл Билт рекао да је дато зелено светло за почетак преговора и да је преговарачки оквир добар.

19.30 - Прва међувладина конференција планирана за 21. јануар, рекао Штефан Филе на конференцији за штампу.

18.30 - Министри спољних послова земаља чланица Европске уније одлучили су да преговори са Србијом почну у јануару, али нису прецизирали тачан датум, каже шеф словеначке дипломатије Карл Ерјавец.

17.55 - Савет министара данас ће само потврдити да ће се прва међувладина конференција одржати у јануару. Највероватнији датум 20. или 21. јануар, сазнаје дописник РТС-a од извора у Бриселу. 

17.45 - Словеначки министар Карл Ерјавец рекао да прецизни датум вероватно неће бити утврђен данас, јавља дописник РТС-а.  

17.35 - Кетрин Ештон поручила шефовима дипломатија ЕУ да "морају да уваже" да су Београд и Приштина "суштински применили" све елементе Бриселског споразума. 

15.36 -Висока представница ЕУ почела представљање извештаја о Србији, написала је њена портпаролка Маја Коцијанчич на Твитеру

15.15 - Вероватније је да преговори почну у јануару, јавља дописник РТС-а позивајући се на дипломатске изворе у Бриселу.  

Европски комесар за проширење Штефан Филе изјавио је да је прва међувладина конференција ЕУ-Србија планирана за 21. јануар и да је Савет за опште послове ЕУ уважио напредак Србије у реформама и нормализацији односа са Приштином.

Претходно је шеф словеначке дипломатије Карл Ерјавец рекао да су министри спољних послова земаља чланица Европске уније одлучили да преговори са Србијом почну у јануару, али да нису прецизирали тачан датум.

"Нисмо се договорили о конкретном датуму", рекао је Ерјавец напуштајући састанак Министарског савета у Бриселу и додао да ће датум одржавања међувладине конференције одредити Грчка, која од 1. јануара почиње председавање ЕУ.

Шведски шеф дипломатије Карл Билт написао је на Твитеру да је дато зелено светло за почетак преговора о приступању Србије ЕУ, да је преговарачки оквир добар, као и да је то важно за читав регион.

Првобитно је било предложено да се конференција одржи 21. јануара, а извори из ЕУ рекли су за РТС да је највероватнији датум за почетак преговора 20. или 21. јануар, јер су тада следећи састанци Савета министара.

У преговарачком оквиру биће коришћен термин "свеобухватна" уместо пуне нормализације, али остаје "правно обавезујући споразум", рекао је за РТС извор који је присуствовао састанку.

У преговарачком оквиру, који су министри усвојили, каже се и да ће нормализација односа Београд-Приштина бити обухваћена поглављем 35 "у раној фази преговора" о чланству са Србијом, преноси Бета.

Наведено је и да ће моћи да буде укључена у друга поглавља "у ваљано оправданим случајевима", као и да "Србија мора обезбедити да њен став према статусу Косова не ствара препреке нити утиче на примену 'правне тековине' ЕУ од стране Србије".

Наводи се и да ће, "као део тих напора да се усагласи са прописима и законима ЕУ (правна тековина), Србија посебно зајамчити да усвојено законодавство, укључујући и њене географске размере, не делује против нормализације односа са Косовом".

У нацрту закључака Савета министара, у који је РТС имао увид, стоји да ће Савет наставити да пажљиво надгледа ангажовање Србије у оквиру дијалога са Косовом и примену постигнутих споразума, како би обе стране наставиле свој европски пут без међусобног блокирања.

Говорећи о унутрашњим реформама, Савет позива Србију да посебну пажњу посвети реформи правосуђа и борби против корупције и огранизованог криминала, независности институција, медијским слободама и даљем побољшању пословног амбијента.

ЕУ позива на побољшање права осeтљивих група, посебно Рома, и доследну примену закона о заштити мањина и антидискриминацији на основу сексуалног опредељења.

Србија треба да настави активну сарадњу са Еулексом како би ова мисија неометано вршила свој мандат, стоји у нацрту закључака.

Шеф шведске дипломатије Карл Билт изјавио је, улазећи у зграду Европског савета у Бриселу, да је "крајње време да Србија почне преговоре о придруживању" и да жели да се нада да је данас велики дан за Србију.

Словеначки министар Карл Ерјавец нагласио је да Љубљана подржава покретање преговора о чланству са Србијом, а фински министар Александер Стуб рекао је да је "опрезни оптимиста".

Кетрин Ештон позива на почетак преговора 

Дискусија о Србији почела је извештајем високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон о напретку у процесу нормализације односа Београда и Приштине.

Ештонова је данас поново поручила шефовима дипломатија Уније да "морају да уваже" да су Београд и Приштина "суштински применили све елементе априлског споразума" о нормализацији односа и да се зато нада да ће одлучити да преговори о чланству са Србијом почну најкасније у јануару 2014.

Ештонова је посебно указала на важност општинских избора, "јер ћемо до краја 2014. имати нове, законите и легитимне представнике северних општина", а нагласила је и да ће у области Митровице бити успостављен основни суд и основно тужилаштво.

Тиме ће, истакла је она, "први пут правосудно особље косовских Срба бити укључено у све косовске структуре".

Министри би након дебате требало да усвоје преговарачки оквир и прецизирају датум конференције, која формално означава почетак преговора о придруживању са Србијом.

У преговарачком оквиру било је спорно на који начин ће нормализација односа Београда и Приштине бити доведена у везу са преговорима о чланству.

Спорна је била реченица по којој крајњи циљ дијалога Београда и Приштине треба да буде пуна нормализација и то у форми правно обавезујућег документа.

Неке земље, пре свега оне које не признају Косово, али и друге, јесу против оваквих одредница, док Немачка, Велика Британија и Холандија инсистирају на њима.

Као компромис, литванско председавање понудило је формулацију делотворна или свеобухватна уместо пуна нормализација.

У тексту преговарачког оквира било је спорно и да ли ће нормализација бити део искључиво поглавља 35 или ће бити разматрана у другим преговарачким поглављима.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару