Мауро: Србији је место у Европи

Италија је одувек сматрала да је место Србије у Европи, рекао је италијански министар одбране Марио Мауро после потписивања споразума о сарадњи у области одбране са српски министром Небојшом Родићем.

Министар одбране Италије Марио Мауро поздравио је одлуку високе представице ЕУ Кетрин Ештон да упути званичан позив да отпочну преговори Србије и ЕУ.

"То је врло важно јер Италија је одувек сматрала да је мест Србије у Европи", рекао је Мауро после потписивања Споразума о сарадњи у области одбране са српски министром одбране Небојшом Родићем.

Мауро је захвалио Родићу на напорима које је уложио на плану евроинтеграција и подсетио да ће од јула 2014. године Италија преузети председавање ЕУ, изразивши очекиваје да ће се процес евроинтеграција тада наставити.

Министар одбране Италије је рекао да очекује да ће Савет ЕУ у наредним данима такође дати позитивну оцену о наставку европског пута Србије.

Мауро је додао да је потписивање данашнег споразума о сарадњи у области одбране веома значајно, јер је претходни документ био потписан између Италије и бивше државе Србије и Црне Горе.

Родић је изразио задовољство због тога што је Мауро, као осведочени пријатељ Србије, данас у Београду у дану када постоји наговештај добрих вести из ЕУ.

Он је навео да је Мауро увек давао добре сугестије у вези са нашим системом одбране, нагласивши да "нама такви пријатељи требају".

Споразумом је предвиђено даље унапређење сарадње у области војног школства, обуке, АБХО центара, војно-економске сарадње.

Министри одбране Србије и Италије потписали су споразум о сарадњи у области одбране и истакли да је она у овом тренутку развијена и у сталном успону.

Родић је захвалио Италији због подршке европским интеграцијама Србије, као и на професионалном ангажовању припадника оружаних снага Италије у саставу Кфора.

Тежишне области сарадње су школовање и усавршавање, обука специјалних јединица, област обавештајних и извиђачких послова и обука тимова за уклањање неексплодираних убојних средстава, саопштило је Министарство одбране.

У саопштењу се наводи да је план да се у марту у Риму одрже седме билатерално-одбрамбене консултације, када ће бити анализирана досадашња сарадња и размотрене области у којима ју је могуће унапредити.

Оцењено је да је војнообразовна сарадња Србије и Италије веома развијена. Од 2005. године, 59 припадника Министарства одбране и Војске Србије били су на школовању и усавршавању у војнообразовним установама Италије и сви кадети Србије били су најбољи међу страним кадетима и изнад просека у односу на остале кадете.

Министарство одбране заинтересовано је да у наредној школској години упути припаднике на Генералштабно усавршавање у Центру високих студија одбране у Риму, курсеве за обуку тимова за уклањање неексплодираних убојних средстава и курсеве у области цивилно-војне сарадње.

Министарство одбране нуди усавршавање на свим нивоима школовања за припаднике оружаних снага Италије.

Родић и Мауро разговарали су о унапређењу војномедицинске сарадње кроз размену и школовање војних лекара, као и о успостављању сарадње између Центра АБХО у Крушевцу и Интервидовске школе хемијске, биолошке, радиолошке и нуклеарне заштите оружаних снага Италије.

Министарство одбране Србије посебно је захвално за вишегодишњу понуду италијанске стране и могућност да припадници Министарства одбране и Војске Србије изучавају италијански језик у Италијанском културном центру у Београду.

Родић и Мауро истакли су потребу интензивирања војноекономске сарадње две земље.

Разговарало се о потписивању Споразума о војнотехничкој сарадњи, као и билатералног споразума о кодификацији, чиме ће се стећи услови да наша земља буде примљена у виши ниво спонзорисаног чланства НАТО кодификационог комитета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару