Читај ми!

Србија и РС у борби против криминала

Конкретни резултати сарадње Србије, Републике Српске и БиХ у борби против криминала и корупције видеће се у наредном периоду, најавио вицепремијер Александар Вучић у Бањалуци. На састанку високих званичника Србије и РС сумирано да је подигнут степен сарадње и да се она одликује "изузетно пријатељским односима на свим пољима", каже Милорад Додик. Одржана заједничка седница две владе.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић најавио је у Бањалуци да ће се у наредном периоду видети конкретни резултати сарадње надлежних органа Србије, Републике Српске и Босне и Херцеговине у борби против криминала и корупције.

"У оквиру систематске борбе коју водимо у борби против криминала и корупције имамо добру сарадњу с органима РС и БиХ и очекујемо да у наредном периоду видите и конкретне резултате тих наших послова", рекао је Вучић након разговора које су он и премијер Србије Ивица Дачић имали са председником и премијерком Републике Српске Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић.

Изразивши задовољство због одржавања седнице влада Српске и Србије, Вучић је рекао да је за грађане Републике Српске и Србије далеко важније да се граде односи у економији који ће произвести нова радна места.

Он је навео да има тржишта за пољопривредне производе и да ће се на томе радити у наредном периоду.

"Добро нам је дошла свака роба из Српске, помоћи ћемо у пласману те робе и заједнички успети да нађемо тржиште за производе из Српске и Србије, јер то је у интересу наших грађана", рекао је Вучић и нагласио да Србија има добру сарадњу са органима власти Републике Српске и да ће се она наставити и у будућности.

Вицепремијер Вучић је претходно примио награду "Личност године" у региону, коју додељује бањалучки дневник Независне новине.

Додик је рекао да је на састанку сумирано оно што је урађено досад, те да је подигнут висок степен сарадње и да се она одликује "изузетно пријатељским односима на свим пољима.

Према његовим речима, у средишту пажње била је економија, сарадња у тој области и наступ на трећим тржиштима, као и пројекти из енергетске области.

Сарадња Српске и Србије одвија се у складу с Дејтонским споразумом, на добробит народа и Српске и Србије, и није на штету било кога другог, подвукао је Додик.

"Ту нема ничег скривеног, желимо да наше односе градимо и развијамо у интересу обе републике, не на штету БиХ или било кога трећег, већ искључиво на добробит свих", рекао је Додик.

Такође, Додик је најавио сарадњу у борби против криминала и корупције, наводећи да је Србија у том смислу несумњиви лидер у региону.

"За ту борбу је потребан стабилан правосудни систем, а ценим да РС то нема и све активности које смо спроводили нису добиле крајњи ефекат", рекао је он и додао да је о томе информисао и Вучића.

Додик је Србији честитао на позитивним оценама и скором почетку преговора са ЕУ, и поновио да РС чека да Федерација БиХ реши питање "Сејдић-Финци" због којег је БиХ заустављена на европском путу.

"Проблем лежи у Федерацији БиХ и већ годинама чекамо да се то деблокира", навео је Додик.

Пета заједничка седница две владе 

Истовремено, на другом крају Бањалуке заседале су две Владе. Пројекат "Подриње" требало би да покрене око стотину заједничких наступа у енергетици и привреди. Премијери Србије и РС потписали су меморандум о разумевању о пословно-техничкој сарадњи.

Дачић је, после заједничке седнице рекао да је један од највиших националних приоритета Србије неговање и успостављање што чвршћих веза и односа са РС.

“"Само јака Србија, која је међународно поштована, може да помогне свој народ”", рекао је Дачић и нагласио да Србија чврсто стоји иза Републике Српске у смислу њеног уставно-правног положаја, не нарушавајући Дејтонски споразум и конструктивне односе са заједничким органима БиХ. 

Премијери Србије и РС саопштили су да је на седници разматран пројекат "Јужни ток", чија је реализација већ почела у Србији, док тек треба да се створе правне претпоставке како би се крак гасовода градио у Републици Српској.  

"Једна од важних активности је све оно што се ради на реализацији пројекта "Јужни ток". Ми добијамо велику подршку и предузећа и саме Владе Србије с обзиром да су они тај пут већ прешли", рекла је Жељка Цвијановић.

Међу тачкама дневног реда заједничке седнице две владе било је и формирање заједничког одбора за обележавање јубилеја, стогодишњице почетка Првог светског рата.

Следећа заједничка седница требало би да буде одржана у Београду.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару