Ештон: Србија испунила све услове

Србија испунила све услове за отварање преговора о придруживању ЕУ, наводи се у извештају који ће Кетрин Ештон презентовати у уторак шефовима дипломатија земаља чланица. Премијер Дачић очекује да Европски савет ове седмице донесе одлуку о отпочињању преговора. Александар Вучић каже да је Ештонова у извештају одредила два датума.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон рекла је да је Србија  остварила импресиван напредак у нормализацији односа са Приштином и време је да се отворе преговори о придруживању са Европском унијом.

"Већ сам пренела Савету министара колико сам импресионирана напретком у нормализацији", рекла је Ештон новинарима након првог дана састанка Министарског савета у Бриселу.

"Када се погледа шта је постигнуто, види се да смо отишли даље и дубље него што сам мислила да је могуће", рекла је Ештонова.

Ештон је изјавила да се сада ради на примени "финих детаља" у вези са применом бриселског споразума у области правосуђа.

"Рекла сам министрима да треба да испунимо оно што смо обећали и кренемо са међувладином конференцијом са Србијом", навела је Ештон на конференцији за штампу.

Висока представница ће, другог дана састанка, и званично пренети министрима извештај о напретку о примени бриселског споразума, а текст тог извештаја Танјуг је већ објавио.

Извештај Кетрин Ештон

Кетрин Ештон известиће шефове дипломатија ЕУ да је Србија испунила све услове потребне за отварање преговора о придруживању и позвала их да почну преговоре, сазнаје Танјуг из ексклузивног увида у текст извештаја.

"Као што сам већ учинила прошлог јуна, и као што овај извештај показује, данас вас позивам да признате да су испуњене све битне тачке априлског (Бриселског) споразума", пише у говору који је Ештонова припремила за сутрашњи састанак Савета за опште послове у Бриселу.

"Ако се слажете с овом констатацијом, надам се да ћете се сложити да првом међувладином конференцијом званично отворите преговоре са Србијом најкасније у јануару 2014", поручује Ештонова.

У пет страница дугачком документу у коме се описује напредак у примени Првог споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, Ештонова до детаља описује све што је досада постигнуто у низу области, почевши од одржавања локалних избора до полиције и функционисања Интегрисаних прелаза на административној линији.

Када је реч о правосуђу, у вези са којим председник Владе Србије прошлог петка није успео да се договори са косовским премијером Хашимом Тачијем, Ештонова каже да је "има још посла поводом суда у подручју Митровице и установљавања тачног број правосудних кадрова у том суду".

"На Косову ће постојати један Врховни и Апелациони суд, а у Митровици један Основни суд и основни тужилац, чиме ће правосудни кадрови косовских Срба први пут бити интегрисани у косовско правосуђе за сва времена", пише у документу.

"Из горе наведеног је јасно да је Србија испунила све кључне обавезе, поготово тиме што је прихватила један Основни суд и једног основног тужиоца за подручје Митровице", каже висока представница.

"Да ли све ово значи да је посао готов, а случај затворен? Наравно да не", поручиће сутра Ештонова министрима, уз констатацију да се нормализација не дешава преко ноћи и да је потребно време да се цео априлски споразум "свари".

Наставићу да са обема странама радим на даљем развоју овог процеса, каже се на крају припремљеног говора.

Пред сутрашњи одлучујући састанак нема превише отворених питања међу земљама чланицама, али ипак се очекује да би расправа могла дуго да потраје. Литванија, као председавајућа и даље се залаже за прву међувладину конференцију у децембру, али Немачка је до сада стављала до знања да она не може бити пре јануара.

"Србија је учинила напор без преседана у претходним недељама у дијалогу са Косовом и за то заслужује признање", каже шеф холандске дипломатије Франк Тимерманс.

Осим датума, спорна је реченица у преговарачком оквиру по којој дијалог Београда и Приштине треба да води "пуној нормализацији" и то у форми "правно обавезујућег документа".

Земље које не признају Косово и друге чланице су против овакве одреднице, док Немачка, Велика Британија и Холандија инсистирају на њима. Као компромис, литванско председништво нуди формулацију "делотворна" или "свеобухватна" уместо "пуне" нормализације.

У тексту преговарачког оквира није договорено ни да ли ће номализација бити искључиво део поглавља 35 или ће по потреби бити разматрана и у свим другим поглављима. Компромисна формулација литванског председништва је да ће нормализација бити "пре свега" третирана у поглављу 35.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару