Читај ми!

Војвођанска скупштина о приступању ЕУ

Блиски односи које Војводина има са другим регијама могу бити изузетно значајни за европске интеграције Србије, рекао шеф Делегације ЕУ Мајкл Давенпорт. Представници Војводине спремни да се укључе у преговарачке тимове Србије, поручили председници Скупштине и Владе Војводине Иштван Пастор и Бојан Пајтић.

Скупштина Војводине одржала је тематску седницу под називом "Процес приступања Србије Европској унији". 

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да блиски односи које Покрајина Војводина има са другим регијама могу бити изузетно значајни за европске интеграције Србије.

Давенпорт је на тематској седници Скупштине Војводине посвећеној европским интеграцијама Србије рекао да искуства Војводине стечена путем чланства у Скупштини европских регија и учешћа у спровођењу Дунавске стратегије могу бити веома значајна за Србију.

Према његовим речима, Србија треба да оспособи капацитете за спровођење регионалне политике са циљем да се смањи социоекономски јаз између региона унутар земље, али и у поређењу са регионима ЕУ.

"Војводина је модел мултиетничке и мултиконфесионалне заједнице и искрено се надам да ће тако остати и у будућности", рекао је Давенпорт.

Пре седнице Скупштине, на конференцији за новинаре председници покрајинског и републичког парламента Иштван Пастор и Небојша Стефановић поручили су да је неопходна сарадња два парламента како би се ускладили Статут Војводине и Устав Србије.

Пастор и председник војвођанске владе Бојан Пајтић рекли су да су представници Војводине спремни да се укључе у преговарачке тимове Србије и да својим искуством у вези са регионалном сарадњом допринесу бржим евроинтеграцијама Србије.

"Војводина је окружена регијама и државама чланицама ЕУ и ми добро знамо како оне функционишу у овом делу Европе. Војводина остварује међурегионалну сарадњу и у том смислу можемо да понудимо своје искуство. Врло смо успешни у коришћењу програма прекограничне сарадње", рекао је Бојан Пајтић.

Иштван Пастор је подсетио да је некадашња СФР Југославија пре безмало 24 године поднела захтев за придружење Европској економској заједници. "То је поучно, јер ако се не искористе шансе, онда могу лако да се изгубе 24 године", рекао је Пастор.

Небојша Стефановић је рекао да Скупштина Војводине има веома важну улогу путем чланства у Скупштини европских региона.

"Примери добре праксе и вишевековног заједничког живота на просторима ове српске покрајине од великог су значаја за наше европске интеграције", поручио је Стефановић и оценио да посебан акценат треба ставити на средства предвиђена за рурални развој.

Мишчевић: Важне сугестије из Војводине 

Шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић рекла је да су веома важне сугестије које преговарачки тим добија од представника Војводине и да је њена инструкција свим подгрупама у преговарачком тиму да се уваже мишљења и ставови Војводине.

Мишчевићева је рекла и да се о ћирилици, језику и суверенитету не преговара у том процесу, јер су то специфичности које Србију чине делом Европе.

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић рекао је да све што Влада Србије чини у процесу прикључивања ЕУ, ради у интересу Србије, а не зато што то неко тражи од нас, и поновио очекивање да прва међувладина конференција буде организована у јануару.

"Ми желимо да наши кораци буду вредновани на прави начин, да нас вреднују сходно томе шта смо учинили", рекао је Ружић.

Оцењујући да ће ова седмица бити "уписана у историју", зато што ће "симболички определити отпочињање нашег преговарачког процеса", Ружић је подсетио на то да ће током ове недеље у Бриселу бити одржани веома важни састанци за Србију.

Ружић је додао да је супсидијарност један од основних принципа ЕУ, односно спуштање доношења одлука на ниво власти, ближе грађанима.

Председница Одбора Скупштине Војводине за европске интеграције и међурегионалну сарадњу Маја Седларевић заложила се за примену принципа супсидијарности и у Србији, и оценила да децентрализација јача државу.

"У пракси то значи да све што може да се реши на локалном нивоу - буде решено на локалном нивоу, да на регионалном нивоу треба да се реши све што може да се реши, да се не преноси на национални ниво", рекла је Маја Седларевић.

Према њеним речима, земље које су децентрализоване и регионализоване јесу економски развијеније и функционалније, због чега и Србија треба да се руководи тим принципом, јер када год је Србија занемаривала аутономије, она се удаљавала од Европе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару