Читај ми!

Апсолутна победа напредњака

Српска напредна странка освојила апсолутну већину, односно 51,56 одсто гласова на изборима у општини Вождовац. Убедљиве победе напредњака у Оџацима и Костолцу. СНС ће моћи самостално да формира власт у све три општине.

02.01 - Вождовац: СНС 51,56, ДС 11,35, СПС 7,92, ДСС 5,90, СДПС 5,69 одсто гласова, показују коначни резултати Општинске изборне комисије. Испод цензуса остали су ЛДП са 4,23 и Двери са 3,46 одсто гласова. 

23.35 - Костолац: СНС 45,51, СПС-ПУПС-ЈС 22,18, ДС 12, УРС 9,54, ЛДП 7,23 одсто, саопштио председник ОИК-а Милојко Лалић.

23.25 - Оџаци: СНС 48,17, ДС 17,14, СПС 12,21 и СДС 7,83 одсто гласова, показују прелиминарни подаци Општинске изборне комисије. 

22.30 - СДПС са око шест одсто гласова на Вождовцу постигао фантастичан резултат, рекао лидер странке Расим Љајић. 

22.10 - Српска напредна странка има апсолутну већину у све три општине, рекао Александар Вучић. 

21.45 - Српска напредна странка ближа резултату од 60 одсто освојених гласова на Вождовцу, рекао Небојша Стефановић.

Српска напредна странка освојила је највише гласова на локалним изборима који су одржани у београдској општини Вождовац, у Оџацима и Костолцу. Напредњаци су освојили више од 51 одсто гласова на Вождовцу, 48 одсто у Оџацима и 46 одсто у Костолцу.

Према коначним резултатима Општинске изборне комисије на Вождовцу, СНС је освојио је 51,56 одсто гласова, односно 34 одборничка мандата. На другом месту је ДС, који је добио 11,35 одсто гласова (8 мандата), следи коалиција окупљена око СПС-а са 7,92 одсто (пет мандата), ДСС са 5,90 одсто (четири мандата) и СДПС са 5,69 одсто освојених гласова (четири мандата). 

Лидер СНС-а Александар Вучић захвалио се грађанима Србије који су данас гласали на Вождовцу, у Оџацима и Костолцу, и истакао да су напредњаци у све три општине освојили апсолутну већину.

"Хоћу да се захвалим свима који су разумели колико је важно да направимо озбиљан програм, да се обрачунамо са корупцијом и криминалом, да кренемо у тешке али одговорне реформе", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у седишту странке на Вождовцу.

Вучић је рекао да је на изборе у ове три општине изашло око 100.000 људи, а да је СНС добио више од половине тих гласова.

"Пред нама је тежак посао, много великих и тешких одлука. Данас нас хвале у свету, прихватају реформе и промене, а ја сам сигуран да ће и наш народ бити задовољнији крајем следеће године и осетити ефекте промена које смо донели", рекао је Вучић.

"О другима који су добили много мање гласова нећемо много да говоримо, јер наша странка постоји да би добро радила за народ и земљу, а не да би друге кињила", истакао је Вучић.

Претходно је председник Градског одбора СНС-а Небојша Стефановић рекао да данашњи резултат показује да грађани поштују рад СНС-а и тежњу странке да мења друштво.

Стефановић је истакао да су напредњаци за сада, на Вождовцу, ближи резултату од 60 одсто него од 50 одсто.

Како је рекао, победа СНС-а је одговор свима онима који су нападали Вучића и странку, што су покушавали тајкуни и криминалци.

"Ово је победа обичних људи који су изашли да покажу да се неће помирити и да ће послати подршку Александру Вучићу у борби у којој Србију покушавамо да учинимо бољим местом за живот", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, на Вождовцу су цензус прешли још ДС, СПС, ДСС, СДП и ЛДП, али су неке странке на ивици цензуса и резултати са неколико бирачких места могу да утичу на коначан биланс.

Према подацима Демократске странке, ДС је освојио 12 одсто на Вождовцу. Председник ДС-а Драган Ђилас рекао је да не може бити задовољан тим резултатима, али ни потпуно незадовољан, имајући у виду изборне услове.

Истакао је да очекује да ће ДС на пролеће победити на изборима за Београд и на Вождовцу освојити бар два и по пута више гласова.

Ђилас је напоменуо и да све указује на могућност одржавања ванредних парламентарних избора и позвао пре свега опозиционе странке да се изборе за "колико-толико фер" изборне услове.

Коалиција окупљена око СПС-а освојила је око 8,3 одсто гласова, на основу 75 одсто обрађених бирачких места, саопштио је СПС.

Шеф београдских социјалиста Александар Антић рекао је да није задовољан резултатима, иако је тај резултат за два одсто бољи од оног који је остварен на прошлим изборима у тој општини.

СДПС је са око шест одсто освојених гласова постигао фантастичан резултат, који је круна четворогодишњег постојања странке, истиче лидер СДПС-а Расим Љајић. 

Гласање на бирачком месту број 18, у Чиновничкој колонији, поништено је јер је установљено да је у кутији био један листић вишка. То, међутим, неће утицати на исход избора. Гласање ће бити поновљено у недељу, 22. децембра.

На биралишта на Вождовцу изашло је 36 одсто уписаних бирача. 

Победа напредњака у Оџацима 

Према прелиминарним резултатима Општинске изборне комисије, у Оџацима је победио СНС са освојених 48,17 одсто гласова. Демократска странка је освојила је 17,14 одсто гласова, коалиција око СПС-а 12,21 и СДС 7,83 одсто гласова.

Потпредседник СНС-а Горан Кнежевић истиче да напредњаци у Оџацима могу самостално да формирају власт и тражи расписивање покрајинских избора.

"Резултат избора је одговор на све нападе на Александра Вучића и СНС", рекао је Кнежевић.

Заменик председника ДС-а и председник Владе Војводине Бојан Пајтић изјавио је да на свим будућим локалним изборима у Србији мора бити обезбеђено међународно присуство.

"Услови на данашњим изборима у Оџацима били су изузетно тешки, а и гласови су куповани", рекао је Пајтић на конференцији за новинаре.

Највећа излазност забележена је управо у тој општини, где је изашло 63 одсто бирача.

Костолац: СНС 11, СПС пет а ДС два мандата

Када је реч о Костолцу, прелиминарни подаци показују да је СНС тамо освојио око 45,51 одсто гласова.

Председник Општинске изборне комисије Милојко Лалић рекао је Танјугу да је, према прелиминарним резултатима, коалиција СПС-ПУПС-ЈС на другом месту са 22,18 одсто освојених гласова, а следе Демократска странка са 12 одсто, Уједињени региони Србије са 9,54 и Либерално-демократска партија са 7,23 одсто гласова, док остале листе нису прешле цензус.

"Према садашњим резултатима, који нису званични, коалиција око СНС-а освојила је 11 мандата у локалном парламенту, СПС-ПУПС-ЈС пет, Демократска странка и Уједињени региони Србије по два, а Либерално-демократска партија један", навео је Лалић.

На изборе у општини Костолац изашло је 58,81 одсто уписаних гласача. 

У Костолцу и на Вождовцу гласање је прошло без неправилности, док је на бирачким местима у месним заједницама Бачки Грачац и Богојево у општини Оџаци раније данас полиција интервенисала због туче.

На изборима на Вождовцу учествовало је 13 изборних листа, у Костолцу седам, а у Оџацима 10.

На Вождовцу, чија Скупштина општине има 56 одборника, право гласа имале су 156.962 особе.

Скупштина Градске општине Костолац има 21 одборника, а осим грађана Костолца гласали су и мештани села Кленовник, Петка, Острово и Стари Костолац.

У Оџацима се бирало 27 одборника у општинском парламенту, а право гласа имало је 27.000 бирача.

Број коментара 75

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару