Мало жена на позицијама моћи

Иако је одбачено традиционално уверење да је политика "мушки посао", политичка моћ и даље припада мушкарцима. Жене су се избориле за своја места у парламенту, али тамо где се одлучује њих је мало. Посланице Скупштине Србије припремају Предлог измене Закона о Влади, који би омогућио да у њој буде 30 одсто жена.

Женска парламентарна мрежа, коју чине посланице Скупштине Србије, покренула је иницијативу за већу заступљеност жена у политици. Сада припремају Предлог измене Закона о Влади, који би омогућио да у њој буде 30 одсто жена.

У току је прикупљање потписа, после чега предлог улази у скупштинску процедуру. Измењени закон требало би да дочека формирање следеће владе, без обзира на то када ће избори бити одржани.

Иако је одбачено традиционално уверење да је политика "мушки посао", политичка моћ и даље припада мушкарцима. Жене су обезбедиле места у Скупштини Србије, међутим, тамо где се одлучује, њих је мало. У Влади Србије само су две министарке.

"Оно што по мени јесте главни критеријум јесте знање, искуство и рад, без обзира на то ког сте пола. Само је питање да ли жене имају оно прво, иницијално - почетак, да ли им се уопште омогући да крену у тај живот који се зове политички живот", каже министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић.

Посланица у Скупштини Србије Гордана Чомић сматра да је јавни простор за жену и даље сужен, без обзира на све.

"Колико год жене биле образоване, стручне, вољне да раде, имале средства у општем интересу, једноставно за њих је сужен простор на јавној сцени и кад је у питању политика и кад је у питању економија, и када су у питању финасије. Онда је прва дужност нас полтичарки да створимо простор", каже Гордана Чомић.

Питање равномерног учешћа жена у одлучивању, чини се, слично је и у региону. Црна Гора има три министарке, Македонија две, Хрватска четири. Словенија има премијерку Аленку Братушек, а Република Српска Жељку Цвијановић.

"Те традиционалне матрице су такве да се, када говорите о простору Балкана, политика или бављење политиком или бити на некој важној позицији, бити директори или нешто слично, увек некако везивало и спадало у ред мушких послова", рекла је Жељка Цвијановић.

Према њеном мишљењу, потребно је време да се изађе из тих оквира илити "властитог заробљеништва, робовања таквим правилима".

У многим земљама уведене су квоте којима је повећан број жена у извршној власти.

"Ја најпре желим да кажем да су квоте један јако добар инструмент и то потврђују оне земље које су тај систем квота користиле. Неке су чак престале да их користе, јер су квоте оствариле свој циљ, свој смисао, па нема потребе за увођење квота", рекла је повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић.

По броју жена у извршној власти предњаче скандинавске земље. У Шведској, на пример, жене имају више од половине министарских места.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару