Читај ми!

Међувладина конференција 21. јануара?

Ако извештај Европске комисије буде објективан, прва међувладина конференција Србије и ЕУ могла би да буде одржана 21. јануара, каже за РТС министар Бранко Ружић. Затим би требало да буде отворено поглавље 35, сазнаје РТС.

Прва међувладина конференција о придруживању Србије Европској унији, која би требало да означи почетак преговора, највероватније ће бити одржана 21. јануара 2014. године, очекује министар задужен за европске интеграције Бранко Ружић. Дан касније, 22. јануара, требало би да буде отворено поглавље 35, сазнаје РТС.

У интервјуу за РТС, Ружић је рекао да уколико се извештај шефице европске дипломатије Кетрин Ештон буде базирао на чињеницама и објективним критеријумима онога што је Србија урадила у погледу имплементације Бриселског споразума, могли смо очекивати да прва међудржавна конференција буде одржана 20. децембра. Међутим, како је рекао, то је мање реално, али ће се то највероватније догодити 21. јануара.

"Оно што се у петак догодило у Бриселу ни на који начин не може бити стављено на терет Београда, то је само делић мозаика. Оно што смо договорили ми желимо да испунимо, али не можемо да испунимо жеље оних који промовишу акта која су противна интенцији Бриселског споразума", навео је Ружић.

Министар је уверен да су и Велика Британија и Немачка посвећене европској будућности Србије.

"Сматрам да тај партнерски однос треба да демонстрирају на адекватан начин, да тај високи степен међусобног уважавања представе тиме што ће бити перјанице промовисања прве конференције у јануару, све друго није партнерски однос", навео је Ружић.

На питање да ли извештај шефице европске дипломатије Кетрин Ештон може бити позитиван, а да се као проблем постави став Британије и Немачке, Ружић је рекао да је уверен да смо веома близу да добијемо ту прву међувладину конференцију до краја јануара.

"Очекујем да се највећи број питања нађе у поглављу 35, а она која смо већ обрађивали у процесу нормализације, телекомуникација и енергетика су већ разрешена и могу бити третирана и у поглављима која се односе на тај сектор", истакао је Ружић.

Министар очекује да ће преговори бити закључени затварањем поглавља 35, а како каже, којим ће бити отворени, видећемо.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару