Читај ми!

Боне: Очекујем почетак преговора у јануару

Преговори Србије и ЕУ ће почети у јануару, очекује директор Фондације "Конрад Аденауер" у Србији Хенри Боне. Верује да ће немачко-британски "нон-пејпер", којим се тражи да се питање КиМ веже за сва преговарачка поглавља, утицати на преговарачки оквир ЕУ.

Директор Фондације "Конрад Аденауер" у Србији Хенри Боне очекује да ће преговори Србије и ЕУ почети у јануару, али верује и да ће немачко-британски "нон-пејпер" бити уврштен у закључке Европског савета и утицати на преговарачки оквир ЕУ.

У интервјуу Танјугу, Боне је рекао да је оптимиста и  да ће извештај Кетрин Ештон о напретку у дијалогу Београда и Приштине бити позитиван и да ће шефови држава и влада ЕУ на састанку 20. децембра донети закључак "о најранијем могућем датуму" за отпочињање преговора.

На питање када би преговори могли да почну, Боне је рекао да је у овој фази све још отворено, али да верује да ће то бити у јануару следеће године. Он свој оптимизам објашњава тиме што се "се сви конструктивно понашају".

"Сви су свесни шта је Србија учинила и постигла до сада и нико не жели да заустави да се тај процес и даље развија", каже директор Фондације "Конрад Аденауер" у Београду, која је блиска немачкој владајућој Хришћанској-демократској унији (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел.

Говорећи о наговештајима да би преговори могли да почну 20. децембра, Боне каже да је то "теоретски могуће", али да је, с обзиром на наступајуће празнике, из техничких разлога мало вероватно да се то и догоди.

Поводом спекулација да би почетак преговора о чланству Србије могао да буде одложен за март, Боне је рекао да је то за њега новост.

"Знам да Немачка ни званично ни незванично није спомињала март и то је нешто ново за мене", истакао је Боне.

Боне је, у вези са својом раније датом изјавом да треба пронаћи "креативно решење" које би Косову омогућило да добије столицу у УН, поновио да то не значи да би Србија на крају требало да призна Косово.

Наводи пример и да Западна Немачка није признала Источну Немачку, али да то није биле препрека за представљање Источне Немачке у УН.

Боне напомиње да у британско-немачком "нон пејперу" стоји захтев да је потребно да се, пре окончања преговора, формулише правно обавезујући документ да се Београд и Приштина међусобно неће блокирати на путу ка ЕУ.

Процењује да ће тај предлог бити уврштен међу закључке Европског савета 20. децембра, чиме ће то постати и званичан став целе Уније.

"Има пуно времена да се постигне тај правно обавезујући документ и мислим да је потребно да српска влада сама 'узме судбину у своје руке' и у њеном је интересу да почне да ради на његовом нацрту", каже Боне.

Упитан да ли би признање Косова могло да се постави пред Србију пре приступања ЕУ, Боне је рекао да "може да замисли да Запад на крају изађе са таквим захтевом" уколико Србија ништа не уради по питању тог правно обавезујућег документа.

"Мислим да је боље да Србија сада размисли о томе да почне да припрема тај документ како би заштитила своје интересе и како би на крају избегла званично признање Косова", каже Боне.

Нема нових услова за почетак преговора

Подвукао је да Немачка нема никаквих нових услова пред Србијом за формалан почетак преговора.

"Немачка инсистира на имплементацији оног што је договорено, на конкретизацији свега тога, али дефинитивно нема нових услова", навео је Боне и додао да је сутрашњи дан, када се наставља дијалог Београда и Приштине у Бриселу, "велики дан за Србију".

"Састанку ће присуствовати не само премијери Ивица Дачић и Хашим Тачи, већ и вицепремијер Александар Вучић, који ће разговарати о преосталим отвореним питањима и очекује се да ће она бити решена, поготово кад је реч о интеграцији српских судова у косовски систем", подсетио је Боне.

Рекао је да је реч о "једном од најкомликованијих питања" које тражи пуно времена да се две стране припреме, усагласе и потом спроведу договорено, али да мисли да постоје знаци добре воље обе стране, а посебно српске, да се решење пронађе.

Према Бонеу, највећи део процеса нормализације односа одвијао се у Бриселу, што је тек почетак, а сад је битно како се ствари одвијају на терену и то је оно што ће се пратити до последњег момента уочи заседања Европског савета.

На питање зашто усаглашавање преговарачког оквира унутар ЕУ траје неколико месеци, Боне одговара да је то природно будући да је само преговарање о чланству "комплексан процес који укључује многе стране".

Боне каже да ће немачко-британски "нон пејпер" (којим се тражи да се питање Косова директно веже за сва преговарачка поглавља) утицати и на изглед преговарачког оквира јер, како наводи, Немачка и Британија су две највеће чланице ЕУ, чију забринутост деле и друге земље.

"Циљ тог документа је да се дају гаранције да ће процес нормализације и преговарања о чланству бити повезани, не да би се ствари отежале, већ да би оба процеса могла паралелно да се одвијају и да се задржи пажња на обе стране - не само на европским интеграцијама, већ и на нормализацији односа која је тек почела", тврди Боне.

Сматра и да је добро да питање Косова буде обухваћено поглављем 35, али да разуме да ће одређена питања, попут инфраструктуре, саобраћаја, заштите природне средине, из техничких разлога бити везана за границу и суседне државе, а то се односи и на Косово, чиме ће то питање бити обухваћено и у другим поглављима.

Коментаришући колико су реалистичне прогнозе да би преговори са ЕУ могли да трају четири до пет година, Боне напомиње да није захвално спекулисати са датумима, али да "неће трајати дуже него што је потребно".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару