Читај ми!

Посланичка питања

Седницу Скупштине на којој ће се расправљати о буџету, посланици започели посланичким питањима. Посланике су занимали одговори о функционисању АП Војводине после мишљења Уставног суда да су поједине одредбе Статута неуставне, затим питања из области науке и образовања, здравства, енергетике.

Посланичким питањима, започета седница Скупштине Србије на којој ће се наставити расправа о буџету.

Посланици УРС-а и ДСС Ана Новковић и Слободан Самарџић тражили су од Владе одговоре о функционисању АП Војводине после мишљења Уставног суда да су поједине одредбе Статута Војводине неуставне.

Новковић је подсетила да је Уставни суд дао рок од шет месеци да се Статут усклади са Уставом и питала председнике парламента Србије и Војводине Небојшу Стефановића и Иштвана Пастора шта ће урадити и које мере ће предузетеи да се испоштује тај рок како грађани Војводине не би трпели.

"Војводином не можемо више да се бавимо успут, када нас опомене УСС, већ државотворно, јер ћемо у супротном од ризнице Србије направити пустињу, Војводина је већ неразвијено подручје, са просеком плате испод републичког просека, са пољопривредом која је неискоришћени ресурс", рекла је Новковићева.

Њен скупштински колега, шеф посланичког клуба ДСС Самарџић рекао је да се одуговлачи и да се ништа не ради на доношењу новог закона или измена Закона о надлежности Војводине, пошто је УСС рекао да су чак 22 одредбе тог закона у нескладу са Уставом.

Посланик СДПС Невен Цветићанин рекао је да су услови у којима раде научници у институтима више него скромни и да, уколико у наредном периоду буде економског раста, добар део тога треба уложити науку и просвету, јер је то пут да се земља изуче из сиромаштва.

Цветићанин је у парламенту, у делу седнице, када посланици сваког уторка и четвртка постављају питања влади и надлежнима, рекао да постоји и проблем са опремом у читавом сектору просвете и да није довољно да се запосленима само поделе плате, иако од тога живе.

Проблем је, додао је, како ће друштво наћи пут да уложи у науку као што се улагало пре 30 и више година, када су се градиле школе и друшто почивало на знању.

Заменица шефа посланичког клуба СПО-ДХСС Олгица Батић питала је министарку здравља Славицу Ђукић Дејановић зашто пацијентима није омогућен приступ електронским рецептима, зашто се чека дуже од 21 дан на терапију за лечење карцинома, а дуже од седам дана за скенер.

Батићаева је у рекла да нема вештачких кукова, питала министарку шта се чини у превенцији болести какав је карцином, смањењу стопе оболевања од канцера, зашто нема електронског заказивања прегледа.

"Шта ће се учинити поводом поновног појављивања болничке инфекције која је изавана бактеријом стафилококом и да ли је тачно да је здравство већ банкротирало, а да то нико није објавио", рекла је Батићева.

Самостални посланик Зоран Остојић питао је минситарку енергетике Зорану Михајловић где се налази пројекат Јужног тока са детаљном спецификацијом како би се стекао увид у све трошкове и колико година или деценија Србија неће добити ништа од транзитних такси.

"Почела је градња Јужног тока, постоји фирма, руски амбасадор каже да ће нас то коштати милијарду и 900 милиона евра, а 49 одсто је наша обавеза и јасно је да ће се то отплаћивати, како нас обавештава руски амбасадор, од транзитних такси. То значи да очигледно не стоји оно што су говорили да ћемо се убити од пара, јер ће паре убирати руски партнер којима ћемо отплаћивати кредит'', рекао је Остојић.

Остојић је додао да је све у вези са Јужним током веома нетранспаретно и питао минстарку Михајловић где се налази пројекат са детаљмом спецификацијом, о томе колико коштају грађавински радови у равници, а колико кроз планине.

"Немогуће да је то само између (Душана) Бајатовића и његовог колеге из предузећа Јужни ток, а да ћемо ми у Скупштини о томе давати гаранције, док ће транзитне таксе наплаћивати фирма која је регистрована у Швајцарској", рекао је Остојић.

Демократска странка питала је да ли Србија има или нема независно правосуђе или је оно постало надлежност Председништва Српске напредне странке (СНС).

Посланица ДС Тамара Трипић оценила је да је притвор постао инструмент обрачуна власти са политичким неистомишљеницима и питала надлежне да ли ће бити покренута истрага поводом навода Владимира Цвијана из СНС да правосуђе и полиција раде по политичком налогу.

Она је рекла да су 33 особе приведене или су биле у притвору, а стотине грађана је позивано на информативне разговоре само зато што су чланови ДС или су блиски тој странци и оценила да је реч о политичком прогону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару