Читај ми!

Мур: Датум зависи од дијалога у петак

Заједница српских општина неће бити невладина организација а ни посебан ентитет, већ ће имати овлашћења као и општине, рекао директор канцеларије за јужну и централну Европу Стејт Департмента Џонатан Мур. Од резултата дијалога у Бриселу заказаног у петак зависи када ће бити прва међувладина конференција Србије и ЕУ, поручује Мур.

Директор канцеларије за јужну и централну Европу Стејт Департмента Џонатан Мур истакао је да Заједница српских општина неће бити невладина организација а не посебан ентитет, већ да ће имати овлашћења као и општине.

Према његовим речима, од резулата дијалога у Бриселу који је заказан у петак, зависиће када ће бити међувладина конференција Србије и ЕУ.

"Европски пут Београда и Приштине зависи од имплементације договореног", нагласио је Мур у изјави за РТК2, преноси Бета.

Према његовим речима, и Београд и Приштина су заслужиле пажњу, помоћ и подршку Европске уније, али треба решити и друга отворена питања.

"Шта ће бити ових дана много зависи од имплементације свих споразума у складу са дијалогом. Нека питања још нису решена, постоји могућност да ће се до петка решити нека питања, када ћемо видети какве су могућности. Али било је пуно напора и корака напред, и Срби и овде на Косову и Албанци морају бити задовољни својим лидерима", рекао је Мур.

Представник Стејт департмента оценио је да су локални избори били значајни због ширег учешћа грађана.

После избора, каже Мур, наставља се дијалог и нормализација односа Београда и Приштине, што је важно за европске интеграције.

Говорећи о томе да ли ће Србија имати већу улогу на Косову, како најављују неки представници косовских Срба, Мур је одговорио да свако има своје обавезе.

"То не значи неку велику улогу Србије на Косову, ситуација је супротна. Србија има своје обавезе, Косово има своје, али сада је ситуација далеко боља и људи ће имати не само своје градоначелнике већ и бољу будућност за европску интеграцију", каже Мур.

Сједињене државе подржавају дијалог 

Мур је навео да САД у потпуности подржавају дијалог који се води у Бриселу, као и постигнуте споразуме.

"Потпуно подржавамо процес и све процедуре дијалога. Имао сам част да будем у Бриселу у четвртак на маргинама дијалога. Важно је да је нађено решење за полицију, као и да се у петак нађе одговор за спорна питања из области правосуђа", истакао је Мур.

Према оцени Мура, споразуми воде ка нормализацији односа Косова и Србије.

"Сваки део овог дијалога је корак ка решењу и нормализацији односа, сваки корак је неки нови доказ да и Срби играју своју улогу на Косову, а и да косовска влада све ради у име свих грађана", поручио је Мур.

Како је рекао, то је важна ствар и то значи да ће ситуација бити далеко боља.

"Наравно ми смо задовољни и напорима Београда и Приштине и видимо резултате. Без храбрости, улагања својих кредибилитета и Приштине и Тачија, и Београда, Дачића и Вучића, не би дошло до таквог успеха", објаснио је Мур.

Званичник америчког Стејт департмента је рекао да се очекују изборне рефоме уочи парламентарних избора планираних за наредну годину.

Осврћући се на захтеве мањинских странака да се приликом изборних реформи очувају резервисана места, Мур је рекао да очекује да ће се пронаћи решење прихватљиво за све.

"То је важна тема и ми разумемо важност решења за Србе на Косову, али искрено да вам кажем још није дошло до неког решења, до неког конкретног договора. То је важна тема за све политичке странке и надамо се да ће заједно наћи неко практично и отворено решење", закључио је Мур.

Мур ће се послеподне у Београду састати са српским премијером Ивицом Дачићем. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару