Читај ми!

Селаковић: Отварање поглавља 23 догодине

Делегација Србије учествује у Бриселу на састанку билатералног скрининга, посвећен поглављу 23 - правосуђе, борба против корупције и основна права. Очекујем да Србија до краја идуће године отвори поглавље 23, рекао министар Никола Селаковић.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић и шефица српског тима за преговоре о придруживању Тања Мишчевић учествовују на састанку билатералног скрининга, које је јутос почео у седишту Европске уније.

Билатерални скрининг се односи на поглавље 23 - правосуђе, борба против корупције и основна права.

Министар Селаковић изјавио је, у паузи скрининга у Бриселу, да очекује да Србија до краја идуће године отвори поглавље 23 у преговорима о придруживању Европској унији.

"Реч је о специфичном поглављу, али учинићемо све да се оно отвори најкасније крајем 2014. године", рекао је Селаковић новинарима.

Министар је указао да је у припреми и реализацији овог посла суделовало преко 30 институција државних органа и да су функционери ЕК похвалили напоре које је Србија уложила да се он успешно оконча.

"Нови генерални директор за проширење (Кристијан Данијелсон) нам је рекао да Србија поседује завидан институционални и кадровски капацитет, што ћемо и данас показати", рекао је Селаковић.

Министар правде је истакао да пред правосуђем тек предстоје бројни изазови, као што су сузбијање политичког утицаја на судије и тужиоце, дефинисање улоге парламента, заштита узбуњивача и повећање ефикасности судства.

“Не зависи све од Србије, већ и од наших партнера у Европској комисији”, рекао је Селаковић, подсетивши да су преговори везани и за процеш нормализације односа Београда и Приштине.

Шефица српског тима за преговоре о придруживању Тања Мишчевић истакла је да је за потребе скрининга припремљено више од 300 страница текста и 23 презентације и описала следеће кораке ка отварању преговора.

"Комисија ће у рано пролеће посетити Београд, након чега ће сачинити извештај о томе шта све треба учинити да би се поглавље 23 отворило”", објаснила је она и додала да после тога следи израда акционог плана за спровођење смерница ЕК. 

"Све обавезе морају постати део нашег права и што је најважније, правосудне праксе", истакла је она.

Након данашњег билатералног скрининга о поглављу 23, сутра следи скрининг посвећен поглављу 24, које се тиче полиције и људских права. 

У делегацији Србије су и представници Врховног касационог суда, Јавног тужилаштва, Високог савета судства, Државног већа тужилаца, Агенције за борбу против корупције и других државних органа чије је учешће и мишљење релевантно за отпочињање преговора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару