Читај ми!

Мило Ђукановић у Београду

Први пут од раздвајања Србије и Црне Горе 2006. године, црногорски премијер Мило Ђукановић долази у званичну посету Београду. Очекујем да ће та посета представљати потврду добрих односа две државе, рекао је премијер Србије Ивица Дачић.

После седам и по година, премијер Црне Горе Мило Ђукановић стиже у дводневну посету Београду. Очекујем да ће та посета представљати потврду добрих односа две државе, рекао је премијер Србије Ивица Дачић.

Последњи пут Ђукановић је био у Србији у мају 2006, неколико дана уочи референдума о државноправном статусу Црне Горе.

Црногорски премијер долази у узвратну посету Ивици Дачићу, а предвиђени су и разговори са председником државе Томиславом Николићем и првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем.

Дачић је новинарима данас, уочи доласка Ђукановића, рекао да очекује да ће током посете бити дефинисани заједнички интереси у области европских интеграција и економске сарадње, јер је "Црна Гора наш велики спољнотрговински партнер".

Рекао је да након тога очекује да се у следећој години почне са одржавањем заједничких седница две владе.

Дачић је рекао и да после његове посете Црној Гори актуелни боравак црногорског премијера у Београду треба да покаже да су односи две земље у узлазној линији.

Премијер је истакао и да је јасно дефинисао два принципа за те разговоре - први је релаксација односа зато што ни Србија ни Црна Гора не треба да имају ништа против добросуседских односа.

Објаснио је да Србија није против независности Црне Горе, јер је то одлука њених грађана и да апсолутно жели да ти односи буду растерећени. "Волели би да и Црна Гора има исти такав однос када је реч о територијалном интегритету Србије и нашој будућности", рекао је Дачић.

Премијер је навео и да је интерес Србије да се интересује и залаже за права Срба у Црној Гори исто као што се и та држава залаже за права својих грађана који живе у Србији. Дачић сматра и да Срби који живе у Црној Гори, а којих, како каже, има много, треба да буду политички фактор у тој држави, а што сада нису.

Званичници и у Београду и у Подгорици сматрају да су односи двеју земаља у успону, а, уочи доласка, Мило Ђукановић је констатовао да су односи братски, и да је историја потврдила да су највише братски када су утемељени на интересима.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је Телевизији Црне Горе да у односима Србије и Црне Горе следи период добрих односа, додајући да ће званични Београд урадити све да сарадња двеју држава буде за пример у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару