Читај ми!

Свет обавештен о инцидентима у Хрватској

Србија обавестила све земље у свету у којима има дипломатска представништва о инцидентима упереним против Срба који су се десили у Хрватској у последње време, рекао шеф српске дипломатије Иван Мркић. Србија чини све како би помогла свом народу у тој земљи, поручио Мркић.

Министар спољних послова Србије Иван Мркић рекао је да је Србија обавестила све земље у свету у којима има дипломатска представништва о инцидентима упереним против Срба који су се десили у Хрватској у последње време. Србија чини све како би помогла свом народу у тој земљи, поручио је Мркић.

"После серије не само инцидената, већ јако ружних догађаја у Хрватској ми смо направили регистар свега тога што никако не служи на част починиоцима", рекао је Мркић.

Тај регистар је, како је објаснио, преточен у једну листу, неку врсту документа који је циркуларно послат практично свим земљама где постоје српска дипломатска представништва, а и онима где смо на нерезиденцијалној основи тако да су све владе света упознате са српским ставом и са тим догађајима.

Према његовим речима, након тога је уследило "обиље реакција и наравно да се нико не може сагласити са таквим понашањем".

Мркић је рекао и да је Србија у сталном контакту са хрватском владом која, како је рекао "и сама покушава да се у свету не профилише са таквим догађајима, нарочито са оним који потпуно подсећају на време усташтва и најгорег времена у односима између два народа".

"Чинимо све што је у нашој моћи да помогнемо нашем народу, али то радимо на начин за који сматрамо да ће бити ефикасан, а не јефтино популаран", поручио је шеф српске дипломатије.

Хрватска агенција Хина је претходно пренела да је Србија пре неколико дана упутила страним земљама неслужбени дипломатски документ, у којем набраја недавне инциденте, од скидања двојезичних табли у Вуковару, до напада на српски конзулат у Ријеци и усташког поздрава " За дом спремни", који је на фудбалској утакмици узвикивао хрватски репрезентативац Џо Шимунић.

Хрватско Министарство спољних и европских послова потом је поручило да су антисрпски инциденти у Хрватској изолована појава, а не правило и додало да хрватске власти поштују уставни закон о националним мањинама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару