Филе: ЕУ спремна за преговоре са Србијом

Европска комисија већ сада спремна за преговоре о придруживању Србије Европској унији, поручио комесар за проширење Штефан Филе истакавши да ће они почети најкасније у јануару. Србија не почиње од нуле јер је пре једне деценије почела да хармонизује своје прописе у складу са европским стандардима, истакла шефица српског преговарачког тима Тања Мишчевић.

Европски комесар за проширење Штефан Филе поручио је да је Европска комисија већ сада спремна за преговоре о придруживању Србије Европској унији и да ће они почети најкасније у јануару.

Филе је нагласио да тачан датум почетка преговора зависи од земаља чланица.

"Можете да се кладите да смо спремни", рекао је Филе на конференцији о проширењу ЕУ која је јутрос почела у Бриселу, а коју је организовала Невладина организација "Пријатељи Европе".

Високи европски званичник је рекао и да не може да улази у детаље о преговарачкој платформи ЕУ, јер то је такође ствар земаља чланица, али да су Београд и Приштина Првим споразумом о нормализацији односа који је потписан у априлу остварили "историјски пробој" на путу ка Европи.

"То је први споразум, а несумњиво следе нови", рекао је Филе у уводном говору на скупу.

Филе је истакао да на путу проширења нема пречица. "То не помаже ни ЕУ ни кандидатима", истакао је комесар. Признао је да у процесу проширења има тешкоћа и истакао да је разлог за то што поједине земље чланице "не виде ширу слику".

"У Великој Британији имамо пример како се због процеса проширења променио став према ЕУ", рекао је комесар.

Филе се осврнуо и на остале земље кандидате, рекавши да је Албанија ове године остварила импресиван напредак, и да је синоћ на састанку са лидерима Босне и Херцеговине у Прагу било "извесног помака, на коме још треба да се ради".

Комесар је похвалио и Црну Гору, али је додао да "напредак у преговорима о владавини права треба да буде праћен напретком на терену, што у Црној Гори није увек случај".

Комесар се пожалио и на то што земље чланице из године у годину одбијају да почну преговоре са Македонијом и поред препорука Комисије.

"Не видим много смисла да стално предлажемо исту ствар", рекао је комесар и додао да земље чланице треба коначно да се изјасне шта треба да се деси како би преговори са Македонијом коначно почели.

Мишчевићева: Додатна оптерећења на путу ка ЕУ

Шефица тима Србије за преговоре са ЕУ Тања Мишчевић рекла је да је Србија спремна да пуном брзином крене у преговоре о придруживању.

Мишчевићева је подсетила да је Србија још пре једне деценије, знатно пре потписивања ССП-а, почела да хармонизује своје прописе у складу са европским стандардима.

"Дакле, не почињемо од нуле", истакла је Мишчевићева и нагласила да ће процес преговора о придруживању бити инклузиван, јер се српски тим координира са представницима цивилног сектора и привредним субјектима.

Србија има додатна оптерећења на европском путу, истиче Мишчевићева. "ЕУ сада има нови приступ процесу проширења, који укључује отварање поглавља 23 и 24 која се тичу владавине права, али у случају Србије ту је и поглавље 35, везано за процес нормализације односа између Београда и Приштине", указала је шефица српског преговарачког тима.

Мишчевићева је нагласила да процеси преговора о придруживању и нормализацији односа Београда и Приштине треба да се међусобно подупиру, а не да се спотичу.

Након састанка у Бриселу, Мишчевићева је рекла новинарима да Србија учи на искуству свих претходних кругова проширења и да има способну администрацију која може да се ухвати у коштац са предстојећим задацима.

Рекла је да, међутим, постоје и неке ствари које отежавају пут Србије у ЕУ и да је једна од њих доследна имплементација закона и споразума. 

Словачки шеф дипломатије и заменик премијера Мирослав Лајчак, који такође учествује на данашњем скупу, похвалио је Србију због напора у европским интеграцијама и нормализацији односа са Приштином.

"Очигледно је да постоје земље које су у брзој траци на путу ка ЕУ, и оне које заостају", указао је Лајчак и као земље у брзој траци навео Србију, Црну Гору и Албанију.

"Македонија и Босна и Херцеговина требало би да се угледају на Србију", рекао је Лајчак и додао да га "нико неће убедити" да је питање македонског спора са Грчком око имена или уставно питање у БиХ теже решити од проблема нормализације односа Београда и Приштине.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару