Читај ми!

Вулин: Јединство је кључна реч

Уз помоћ Заједнице српских општина, проблеми на КиМ решаваће се јединственом политиком, у истом тренутку када и настану, рекао Александар Вулин гостујући у Дневнику РТС-а.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да ће се проблеми Срба на Косову и Метохији, уз помоћ Заједнице српских општина, решавати јединственом политиком, у истом тренутку када и настану.

"Срби су јасно рекли шта им одговара и шта хоће. Јединство је кључна реч, јединственом политиком ћемо успети да се изборимо за све своје циљеве", рекао је Вулин.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Вулин је истакао да је 2000. године могло све да се уради како би се помогло Србима, као и да се с годинама та могућност смањивала. Како каже, до 2014. године не би постојала никаква могућност да се није радило на овакав начин.

Према његовим речима, управљачки тим (тело настало на основу Бриселског споразума, које чине представници општина на КиМ) ће од уторка у Бриселу разговарати са европским представницима разговарати о искуствима других, како то фунцкионише, које су идеје, како Заједница треба да изгледа.

"Након што се формира већина у свим општинама, у ових десет где су Срби већина, доћи се до предлога статута и сви ће се изјашњавати о томе", рекао је Вулин објашњавајући начин на који ће бити формирана Заједница српских општина.

Говорећи о томе да су за формирање власти у Косовској Митровици отворене све опције, Вулин каже да је формирање власти у Митровици битно, али да је она једна од 10 српских општина.

"Наша генерална политика ће бити да окупимо и ујединимо Србе свуда - око своје владе, око своје заставе, око 'Српске'. Било је оних који су сумњали у успех овакве политике, ово је најбољи доказ", истиче министар за КиМ и додаје да је листа Српска" освојила више гласова него остале српске листе заједно. 

Вулин каже да се десила "велика ствар", јер је победа ове листе доказ да су Срби са КиМ истински уз своју владу. Напомиње да ће српске општине имати градоначелнике који званично кажу да им је "Српска" на првом месту и да нико неће моћи да им забрани да се тако осећају, тако мисле и понашају.  

Министар истиче и то да више нико на Космету неће моћи да се бави политиком, а да се не запита шта "Српска" мисли, шта Срби мисле о томе.

Коментаришући наводе Крстимира Пантића да ће Заједница српских општина бити "каменчић у ципели Хашима Тачија", Вулин истиче да је у питању нешто више од каменчића, зато што ће први пут бити формирана институција призната у Београду, Приштини, Бриселу, али и у целом свету.

Вулин је објаснио да ће то тело бити Уставом препознати механизам којим ће Срби нераскидивом везом бити повезани са Београдом.

Министар за КиМ сматра да може бити препрека у формирању Заједнице, као што их је било приликом избора, али да он лично не верује да постоји Србин који ће "преко својих уста превалити да ће бити против Заједнице српских општина".

О могућем учешћу српске коалиције на будућим парламентарним изборима на КиМ, Вулин каже да ће то нешто о чему ће се накнадно одлучивати.

"Моја препорука и препорука Владе Републике Србије увек ће бити јединствен наступ. Идемо заједно, уосталом 'Српска' је показала свој успех и нема разлога да се стаје тиме, закључио је Вулин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару