Дачић: Ред на шалтерима Русије и Кине

Кина планира да до 2015. године у овом делу света инвестира 100 милијарди долара, рекао за РТС премијер Ивица Дачић, наводећи да је "велики ред" на шалтерима Русије и Кине. Јасно је да ће Србија и Хрватска ићи на тужбе за геноцид пред Међународним судом правде, рекао Дачић.

Премијер Ивица Дачић рекао је да Кина жели да буде присутна у овом делу света. "Они инвестирају 10 милијарди долара у разне пројекте, а планира се да до 2015. године те инвестиције порасту на 100 милијарди", каже премијер.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

"Ако Немачка може да сарађује с Кином и Русијом, зашто ми не бисмо могли да сарађујемо с тим земљама. Велики је ред на шалтерима Русије и Кине", рекао је премијер гостујући у емисији "Око" на РТС-у.

Према његовим речима, Србија је у предности у односу на друге земље јер се у сарадњи са Кином већ реализују пројекти попут "Костолца", моста Земун-Борча и пута Обреновац-Љиг.

Премијер је рекао да су се Кина и Мађарска обратиле Влади Србије да се изјасни да ли жели да учествује у пројекту изградње брзе пруге Београд-Будимпешта.

"То је идеја која је прихваћена, тројица премијера су се руковала. Желимо да се та пруга модернизује, пре свега мислимо на модернизацију и реконструкцију постојећег колосека и изградњу једног новог чија би брзина била 160 километара на сат", навео је Дачић.

Премијер је рекао да Кинези предлажу да се размотри и брзина од 300 километара на сат, јер сматрају да би то било веома изазовно за инвеститоре из других земаља.

Коментаришући изјаву да је Запад Србију приближио Русији, што је изазвало бројне рекације на Западу, Дачић је рекао да је он председник Владе Србије, а не председник Владе Русије, Европске комисије нити радник америчке администрације, као ни кинески гувернер.

"Ја гледам наше интересе. Наши су интереси да постанемо чланица ЕУ и да имамо што боље односе са Вашингтоном, Москвом и Пекингом", истакао је Дачић.

Буџет нису Потемкинова села

Премијер Дачић каже да Влада Србије не може да прихвати ставове Фискалног савета да државни буџет за 2014. треба да буде рестриктивнији.

"Овај буџет нису Потемкинова села. Ово је први буџет који је реално сагледао проблеме, приходе и расходе. Нама није циљ да поштујемо ставове Фискалног савета, а да нам умре пацијент", рекао је Дачић.

Упитан о ставовима Фискалног савета да ће Србији наредне године требати додатне уштеде, Дачић је рекао да је Влада Србије почела реформе и да жели да укине непотребне трошкове, али је додао да "живот у Србији не може да стане".

Дачић је истакао да је Србија у протеклих пет-шест година изгубила 400.000 радних места и да је незапосленост порасла на 24 одсто.

Премијер је рекао да није само лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић у протеклом периоду водио српске финансије, наводећи да је Демократска странка од 2008. до 2012. године била одговорна за финансије у Србији.

Упитан да ли очекује да ће Косово бити истицано као услов у свих 35 поглавља у преговорима са ЕУ, Дачић је рекао да тако нешто не очекује.

"То је немогуће зато што онда не би ни требало да постоји преговарачки оквир већ би свуда писало само - Косово. Ваљда ЕУ има и неке друге вредности", рекао је Дачић.

Говорећи о напретку у евроинтеграцијама, Дачић је рекао да је Косово несумњиво основни политички критеријум за напредак у дијалогу са ЕУ.

О изборима на Космету

Уочи одржавања другог круга локалних избора на КиМ, председник Владе је поручио да је најважније да ти избори протекну у миру, јер би штету од сваког другачијег сценарија трпели и Срби на Косову и сама Србија, која би сносила последице због неодговорног понашања.

"Било би добро да победе они чији су ставови на линији ставова Владе Србије, како не бисмо имали сметње на везама и у планирању заједничке политике", рекао је Дачић.

Након избора ће, како је рекао, прво уследити имплементација договора у области полиције и правосуђа, после тога следи састављање статута Заједнице српских општина, а онда ће бити утврђени и сви детаљи о њеном функционисању.

Он је још једном сународницима на Косову поручио да Србија ништа није изгубила Бриселским споразумом са Приштином, а да су Срби који тамо живе добили могућност да формирају Заједницу српских општина.

"Успеће само онај ко води реалну политику, а не онај ко започиње битке које не може да добије, и ја то најбоље знам јер сам такве ситуације видео много пута у животу", рекао је Дачић, истичући да таквом авантуризму може да буде склон појединац, али да се таквој опасности не сме излагати читав народ.

Упитан да ли ће Српска напредна странка и његова Социјалистичка партија Србије преузети власт у Крагујевцу, Дачић је рекао да ће то бити учињено ако буде могуће.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару