Брисел, успешан скрининг о финансијама

Билатерални скрининг о надзору трошења буџетских и других јавних средстава протиче изузетно добро, оценила главни преговарач Србије Тања Мишчевић. У оквиру овог поглавља нема политичких питања, тако да мислим да ћемо на време моћи да одговоримо на све захтеве ЕУ, рекао државни секретар Никола Ћорсовић.

Данашња рунда скрининга протиче изузетно добро, а поглавље 32 о финансијској контроли треба отворити међу првима, рекла је шефица тима Србије за преговоре о придруживању Тања Мишчевић, у паузи разговора са европским експертима у Бриселу.

"Данас је било речи о томе како у Србији функционише систем интерне финансијске контроле, како функционише ревизорска буџетска контрола и усклађеност стандарда у тим областима са стандардима који важе у ЕУ", објаснила је Мишчевићева, која уз државног секретара у Министарству финансија Николу Ћорсовића предводи тим стручњака из Србије.

Скрининг је процес чији је циљ да се утврди усклађеност прописа земље кандидата са европским стандардима.

"Видели смо велику заинтересованост експерата ЕУ за разјашњења, а мој утисак је да све иде веома добро, и да поглавље 32 треба што пре да отворимо управо зато што је важно за грађане Србије", рекла је Мишчевићева новинарима.

Ћорсовић је изјавио да се у Србији већ неко време ради на усклађивању система финансијске контроле и да не би требало очекивати да то поглавље буде проблематично.

"У оквиру овог поглавља нема политичких питања, тако да мислим да ћемо на време моћи да одговоримо на све захтеве ЕУ", рекао је Ћорсовић.

Очекује се да се ова рунда билатералног скрининга буде завршена данас поподне.

Еволуција немачко-британског става

Тања Мишчевић je оценила да Европска комисија и све чланице ЕУ, па на одређени начин и Немачка, сматрају да о питању нормализације односа Београда и Приштине треба да се разговара пре свега у једном, а не у свим поглављима преговора.

Мишчевићева је то рекла осврћући се на став који је синоћ, на скупу о проширивању ЕУ у Бриселу, изнео шеф одељења за проширивање ЕУ у немачком министарству иностраних послова Кристоф Рецлаф, рекавши да Берлин очекује преговоре ЕУ - Србија о чланству у јануару идуће године, с тим да се ти преговори "одговарајуће повежу" с нормализацијом односа Београда и Приштине.

То значи, навео је немачки званичник, да Берлин тражи да се нека отворена или спорна питања у односима Србија - Косово у преговорима унесу у друга поглавља, а не само поглавље 35, како је то сад замишљено.

"Питања која су од политичког значаја за наставак процеса нормализације или за нормализацију односа Београда и Приштине иду у поглавље 35, а то су суштинска питања", објаснила је шефица преговарачког тима Србије.

Мишчевићева је, међутим, предочила да ни Србија ни Европска комисија у овом тренутку не могу да предвиде "шта се све од свих тих елемената правне тековине ЕУ може односити на питање нормализације".

Још није јасно како ће се, кад се то уочи, поступити, а то значи "да ли их пребацујемо у поглавље 35 или она остају и функционишу у 'хоризонталним поглављима'", додала је Тања Мишчевић.

"То јесте ситница у техници, али је за нас веома важно, јер је то онда велико политичко питање", нагласила је шефица тима Србије.

Мишчевић је додала да Београд покушава то да разјасни и са Берлином и са Лондоном, "док су Европска комисија и највећи број држава чланица врло близу прихватања нашег става".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару