Читај ми!

Усвојен Закон о заштити породиља и деце

Скупштина Србије усвојила закон који трудницама, породиљама и деци омогућава здравствено осигурање без обзира на то да ли су доприноси уплаћени. Између осталих, изгласан и Закон о детективској делатности, којим се први пут регулише та област.

16.28 - Усвајањем више међународних споразума завршено заседање парламента.

16.07 - Посланици наставили гласање о међународним конвенцијама и споразумима. 

15.41 - Одређена десетоминутна пауза због недостатка кворума.

15.33 - Са 149 гласова "за", парламент изгласао Закон о заштити трудница, породиља и деце.  

15.28 - Скупштина усвојила законе о безбедности и интероперабилности железнице, о јавним путевима и измене Закона о поморској пловидби.

15.10 - Изгласани закони о детективској делатности и приватном обезбеђењу и измене Закона о забрани производње и складиштења хемијског оружја.

14.28 - Посланици усвојили измене Кривичног законика. 

Посланици Скупштине Србије изгласали су Закон о заштити трудница, породиља и деце, који ће омогућити здравствено осигурање без обзира на то да ли су доприноси уплаћени.

Посебна заштита деце, трудница и породиља предвиђена је и Уставом Србије, а усвајање Закона је корак даље у обезбеђивању тих права.

У Републичком фонду за здравствено осигурање има довољно средстава да се покрије таква врста одлуке, која ће омогућити такво осигурање.

Због тешке економско-финансијске ситуације, која је довела до тога да велики број правних субјеката није у могућности да измирује доспеле доприносе за обавезно здравствено осигурање, најосетљивије категорије становништва, као што су деца, труднице и породиље, остале су без здравствене заштите, иако су осигурани.

Закон ће ступити на снагу у року краћем него што је то уобичајено, а то је осам дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

Изменама Кривичног законика које је усвојила Скупштина Србије, крађа јавних уређаја и угрожавање железничког саобраћаја од сада су кривична дела.

Кривично дело угрожавање јавног саобраћаја утврђено је, како је навео предлагач, због учестале појаве противправног заустављања железничког саобраћаја.

Као тешка крађа третираће се крађа јавних уређаја за воду, канализацију, топлоту, гас, електричну енергију или другу енергију или уређаје система јавног саобраћаја и веза.

Посланици су усвојили и Закон о детективској делатности, којим се први пут регулише та област у којој, према проценама, има од 25.000 до 60.000 запослених, а изгласан је и Закон о приватном обезбеђењу.

Законом се спречава да детективи, као и они који се баве приватним обезбеђењем, користе оперативно-техничка средстава и методе који су искључиво у надлежности државних органа.

Прецизира се да је министар здравља дужан да донесе акт којим се утврђује листа референтних здравствених установа које издају уверења о психофизичкој способности особа које се баве приватним обезбеђењем.

На тај начин спречавају се евентуалне злоупотребе приликом прибављања лекарског уверења, уколико би то уверење могло да се добије у било ком дому здравља.

Усвојен је и сет закона из области саобраћаја, међу којима су Закон о безбедности и интероперабилности железнице, Закон о јавним путевима и измене и допуне Закона о поморској пловидби.

Закон о безбедности и интероперабилности железнице предвиђа формирање новог предузећа за железничку инфраструктуру и за путнички и теретни железнички саобраћај до краја године.

Србија ће морати да отвори тржиште и пруге како би могли да их користе оператери из других земаља и да систем зато мора да се унифицира.

Законом о јавним путевима предвиђено је да станице за снабдевање моторних возила горивом, то јест бензинске пумпе, постају саставни део јавног пута.

Тиме се обезбеђују додатна средства управљачу државних путева тако што ће, на основу накнада за закуп, наплаћивати већа средства.

Усвојене су и измене Закона о поморској пловидби, због 5.000 помораца из Србије, који раде на страним бродовима, како би се домаће законодавство ускладило са Конвенцијом о раду помораца.

Тим законом ће бити регулисана питања у вези са радним временом помораца, односно обавезе истицања плоче са распоредом радног времена на броду, здравственим прегледима, радним и животним условима на броду и подношењем приговора помораца.

Парламентарци су усвојили и више међународних споразума, међу којима је Споразум између Владе Србије и Владе Русије о сарадњи у области железничког саобраћаја.

Скупштина је потврдила и уговор с кинеском "Експорт-импорт банком" о зајму од 301 милион долара за изградњу деонице ауто-пута Обреновац-Љиг. Каматна стопа је 2,5 одсто годишње, грејс период је пет година, а рок отплате 15 година.

Потврђен је и Европски споразум о главним унутрашњим водним путевима од међународног значаја, споразум с Канадском комерцијалном корпорацијом о стратешкој економској сарадњи.

Такође је потврђен и споразум с Владом Аустралије о ваздушном саобраћају, а са Словачком о међународном друмском превозу путника и ствари, као и уговор с Мароком о избегавању двоструког опорезивања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару