Читај ми!

Скупштина о заштити трудница и деце

Посланици Скупштине Србије завришили расправу о Предлогу закона којим се деци, трудницама и породиљама омогућује здравствена заштита без обзира на то да ли су им уплаћивани доприноси. Гласање о том законском решењу заказано за 14 часова.

11.57 - Завршена расправа о  амндманима на предложени закон о заштити трудница, деце и породиља. Око 14 часова посланици ће се, између осталог, изјаснити о том законском решењу.

10.20 - На почетку заседања, посланици користе своје право да поставе питања представницима власти.

Скупштина Србије претресла је амандмане на предложени закон о остваривању права на здравствену заштиту деце, трудница и породиља, којима се омогућује здравствена заштита без обзира на то да ли су им доприноси уплаћивани или не. Посланици ће се о том законском решењу изјаснити око 14 часова.

Предлагач тог закона је председник парламента Небојша Стефановић, који је у начелној расправи рекао да је посебна заштита деце, трудница и породиља предвиђана и Уставом Србије, а да је усвајање закона корак даље у обезбеђиању тих права.

Током расправе опозиција, која је најавила да ће подржати предложени текст, истакла је и да то што постоји потреба да се такав закон предлаже значи да здравствени систем у држави не функционише и да ће у циљу побољшања тог здравственог система гласати за њега.

"Дешавало се да неки послодавци не уплаћују доприносе, па тако нису могли да овере зравствене књижице и остваре једно од основних права. То не значии аболирање оних послодаваца који нису уплатили доприносе, али не желимо да они који нису својом кривицом доспели у ту ситуацију сносе одговорност и последице", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, у Републичком фонду за здравствено осигурање пронасли су довољно средстава да се покрије таква врста одлуке, која ће омогућити да такво осигурање.

"Устав је предвидео посебну заштиту мајци после порођаја и ово је само још један од закона који ће омогућити посебну заштиту становништва. Можда ће бити потребно да се обједине сви прописи у један, али то је посао који тек предстоји скупштини", рекао је Стефановић у начелној расправи и нагласио да му је драго што је око тог предлога закона постигнуг консензус.

У образложењу предлога закона наводи се да су, због тешке економско-финансијске ситуације, која је довела до тога да велики број правних субјеката није у могућности да измирује доспеле доприносе за обавезно здравствено осигурање, најосетљивије категорије становништва, као што су деца, труднице и породиље, остале без здравствене заштите иако су осигурани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару