Читај ми!

Приступни преговори са ЕУ у јануару?

Прва међувладина конференција Србије и ЕУ могла би да буде одржана у јануару, кажу немачки званичници. Европска комисија и већи број земаља чланица сматрају да прва међувладина конференција треба да се одржи већ 20 децембра.

Немачки званичници кажу да би прва међувладина конференција Србије и Европске уније могла да буде одржана у јануару. На конференцији о проширењу Уније у Бриселу, на којој је учествовала и шефица преговарачког тима Србије, представници Берлина очекују да европски лидери усвоје преговарачки оквир у децембру, што ће омогућити формални почетак преговора о приступању Унији.

У јануару, или можда ипак већ у децембру? Европска комисија и већи број земаља чланица сматрају да прва међувладина конференција треба да се одржи већ 20 децембра, али немачка влада је још увек у дилеми, каже човек задужен за Балкан у Министарству спољних послова.

"Европски Савет је је у јуну одлучио да конференција треба да буде одржана најкасније у јануару. У исто време Бундестаг је закључио да она може бити одржана најраније у јануару. Како год окренете, испада да ће то бити у јануару", каже Кристоф Рецлаф  из министарства спољних послова Немачке.

Рецлаф каже да ће коалициони преговори бити завршени наредних дана и да ће нова немачка влада положити заклетву 17 јануара, два дана уочи самита на којем треба да буде усвојен преговарачки оквир за Србију. Оно што је и даље спорно је на који начин ће нормализација односа бити уграђена у оквир.

"Наша позиција је да нормализација треба пре свега да буде део поглавља 35, али да на буде вештачки издвојена из свих других поглавља у којима је релевантна. То не значи да свако поглавље треба да се бави Косовом већ само кад је оправдано", каже Рецлаф .

Шеф преговарачког тима Србије Тања Мишчевић поручила је да би било погрешно створити утисак да Београд преговара не само са Бриселом и земљама чланицама већ и са Приштином.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару