Читај ми!

Тужбе Србије и Хрватске, шта следи?

Шансе да Србија и Хрватска повуку тужбе за геноцид све мање. Датум почетка процеса се ближи, а увелико се представљају тимови и назире стратегија обе државе. Све извеснији процес пред Међународним судом правде отвара питање - шта после?

Све су мање шансе да Србија и Хрватска повуку тужбе за геноцид, а датум почетка процеса пред Међународним судом све је ближи. Увелико се представљају тимови, а назире се и стратегија обе државе.

Уместо донедавних обостраних порука да би требало повући тужбу и противтужбу за геноцид, најпре Хрватска, а за њом и Србија, прешло су на терен утврђивања што бољих позиција уочи процеса.

Последњих дана укрштају се копља око експертских тимова који ће пред Међународним судом правде утврдити да ли је било геноцида током рата деведесетих, и ко је крив.

"Не верујем, апсолутно, у могућност да Хрватска може да добије у том процесу. Имамо апсолутни интерес да се то питање реши, с обзиром на то да Хрватска потражује око 880 несталих, док ми тражимо да се реши судбина 736 Срба у Хрватској", рекао је председник Националног савета за сарадњу с Хагом Расим Љајић.

Професор међународног права Тибор Варади не сматра да ће исход поступка бити било каква осуда Србије, односно Хрватске. 

"Вероватно ће се тај поступак завршити тако што ће бити неког описа дела, биће вероватно неких критичких примедаба, али не верујем у осуду било Хрватске, било Србије. Тако ће вероватно бити одбијена како тужба, тако противтужба", рекао је Варади.

Заступник Србије у поступку против БиХ објашњава да је надлежност Суда ограничена на доказивање геноцида, не и ратних злочина, што, како каже, спречава Суд да утврди пуну истину.

"Да би се доказало да постоји геноцид, а заступници обе стране наравно да ће покушати то да докажу, то ће заиста допринети узбуркавању страсти, па не верујем да је сам поступак у правцу добросуседских односа, него мислим да се односи могу погоршати. На крају, ако буде донета одлука којом се одбијају и тужба и противтужба, како ја лично мислим, то би могло да допринесе смиривању страсти", каже Варади.

Зашто су учестале најаве да постоји могућност повлачења тужбе преко ноћи, престале да стижу из Хрватске?

"Претпостављам да је хрватско руководство рачунало да би имало проблема да јавности објасни зашто се тужба повлачи и да је ово елегантан изговор за њих: идемо на Суд па шта Суд одлучи. Ја не мислим да је то лоша варијанта за Србију, зато што ћемо то питање коначно ставити ад акта", истиче Варади.

Јавност у Србији додатно је узбуркала вест да је на листи сведока Републике Хрватске председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији. Професор Варади не види шта би релевантно она могла да каже, јер би, напомиње, сведоци требало да имају непосредно искуство у ратним збивањима.

Иако је све мање назнака да ће тужбе бити повучене, наши саговорници ипак остављају минималну могућност да се то догоди. Варади то види као политички подвиг обе стране.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару