Читај ми!

Чанак: Смена власти у Војводини немогућа без ломова

ДС, СВМ и ЛСВ имају двотрећинску већину у Скупштини Војводине и ту није могуће направити некакве велике промене без озбиљних ломова, сматра Ненад Чанак. СВМ је на локалу претрчавао на другу страну, а задржао је поклоне које је добио да то не чини, указује лидер ЛСВ и оцењује да то "није коректно".

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак оценио је да до смене власти у Војводини не може да дође без озбиљних ломова, али је критиковао Савез војвођанских Мађара зато што је у неким војвођанским градовима "претрчао на другу страну", а задржао "поклоне" Демократске странке које је добио да то не чини.

Чанак је у интервјуу Танјугу рекао да ће на ту тему наредних дана разговарати са покрајинским премијером и лидером војвођанских демократа Бојаном Пајтићем, а на питање да ли очекује да СВМ ускоро напусти покрајинску власт, каже да ће одговор на то питање оставити за после разговора са Пајтићем.

"ДС, СВМ и ЛСВ имају апсолутну већину у Скупштини Војводине, и то двотрећинску. Ту направити некакве велике промене без озбиљних ломова - није могуће. Али, ми смо имали ситуацију да, рецимо, у Суботици, Кикинди и још неким местима у Војводини СВМ отворено пређе на страну СНС-а и са њим формира власт... што најблаже речено није политички коректно понашање", рекао је Чанак.

Подсетио је да је, како је рекао, СВМ само милошћу Бојана Пајтића и његовом идејом да тиме учврсти сарадњу добио место председника покрајинске скупштине, упркос чињеници да су на изборима освојили упола мање гласова од ЛСВ-а, а самим тим и да имају упола мање посланика.

Према његовим речима, Лига је прешла преко тога због стабилности ситуације у Војводини, али, истиче, ово што се сада дешава није коректно.

"Не разумем шта још треба да се деси да би се схватило да су неке ствари овде рађене из чистог рачуна Бојана Пајтића шта да се уради да СВМ не претрчи на другу страну, а СВМ је претрчао, а задржао поклоне које је за ту услугу добио. То некако не иде када се озбиљни људи нешто договоре", нагласио је Чанак.

О могућој сарадњи са СНС-ом 

Упитан да ли је Лига спремна на сарадњу са СНС-ом на покрајинском нивоу, Чанак је рекао да, када је то у питању, задржава опрез.

СНС, према његовом мишљењу, има проблем унутрашње кохезије, поготово после великог прилива нових чланова, који се тој странци нису прикључили из идеолошких и програмских разлога, већ са идејом да се за један мандат могу решити финансијски, егзистенцијални и животни проблеми.

"Ко ће то контролисати и како ће се знати да ти људи неће злоупотребити поверење које грађани пружају Александру Вучићу? Како ћемо то знати? Због тога смо опрезни према идеји сарадње са СНС-ом".

Посебан опрез, међутим, ЛСВ има и кад је реч о сарадњи са ДС-ом, јер се, каже Чанак, показало, после свих бројних афера, да многе ствари нису онакве какве су ЛСВ-у представиле демократе, па ће Лига, ако се установи да је њено поверење изневерено, преиспитати будуће потезе.

Чанак је рекао да са лидером демократа Драганом Ђиласом није разговарао ове године. 

"Ја знам да ако неко хоће да има стратешке партнере у ЛСВ-у, онда морамо да разговарамо, а ако неће да разговарамо, онда ћемо кад за то дође време преговарати, а то је потпуно други тип односа", истакао је Чанак.

ДС одговоран за то што нема релевантне опозиције  

Чанак је додао да данашње руководство ДС-а чине људи који су доста кратко у тој странци, а најистакнутије положаје заузимају они који су или дошли из других странака или тек после октобарских промена.

"И ту се онда поставља питање како таква постава може да води један тако велики брод као што је ДС, онда се поставља питање ко у ствари у овој земљи уопште има потенцијал да је води озбиљно а да то не буде једномандатна пљачка коју смо у прошлости имали прилике да видимо", рекао је Чанак.

Упитан да ли уопште постоји опозиција у Србији која би била релевантна Српској напредној странци, Чанак је указао на то да је највећи противник СНС-у овом тренутку сама СНС, унутарпартијске фракцијске борбе и "гомила новог чланства".

Он је, међутим, нагласио да за непостојање релевантне опозиције није одговорна актуелна власт, већ саме демократе.

"Демократска странка је заузета сама собом, а сви остали су, захваљући демократама, њиховој политици и изборном систему кога су се држали све ове године, једноставно гурнути на маргине одлучивања. Ви сада имате ситуацију да се сви чуде што нема опозиције, а заборавља се да је управо Демократска странка била та која је радила на томе да се укине било какав облик истинског плурализма у Србији, и да се направи договорна политика. Е, та договорна политика је и довела до овога где смо сада", рекао је Чанак.

Не треба заборавити, додао је, ни да је Српску напредну странку правила Демократска странка, као ни да је разне десничарске покрете - "од Двери, па надаље" - такође правила Демократска странка.

"Као што не треба заборавити ни да је главна ствар била како спречити Шешеља да напредује пошто је имао толику популарност колико је имао, а заборавља се да није Шешељ у питању, него идеологија крви и тла коју је промовисао и чији су родоначелници били управо они који су у једном тренутку формирали и ДС. Заборавља се стално да је Шешељ др Војислав формирао СРС под диригентском палицом ДБ-а, гневан због тога што није ушао у Главни одбор Демократске странке. То данас нико више не памти, али зато ЛСВ представља странку незгодних сведока", закључио је Чанак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару