Читај ми!

Халими: Прекидамо разговоре с Владом

Лидери албанских политичких партија са југа Србије одлучили да прекину разговоре са Владом у Београду, рекао за РТС посланик Риза Халими. Премијер Ивица Дачић позваo је Албанце да не прекидају разговоре, јер немају с ким другим да се договоре.

Председник Партије за демократско деловање Риза Халими рекао је за РТС да су сви лидери албанских политичких партија из Бујановца, Прешева и Медвеђе одлучили да прекину разговоре са Владом Србије. Премијер Ивица Дачић рекао Албанцима из Прешевске долине да немају с ким другим да се договарају.

У питању је седам тачака које се односе на образовање, здравство, економију и правосуђе. 

Халими, који је и посланик у републичком парламенту, каже да на седници Скупштине Србије на којој се расправљало о новим мерама у правосуђу није усвојен ни један његов амандман.

Он је амандманима предложио да се у Прешеву отворе Основни суд и Тужилаштво, а у Бујановцу Прекршајни суд и Тужилаштво. 

Министар правде Никола Селаковић рекао је тада да на југу Србије има 1.100 Албанаца, што је, како каже Халими, неистина. Он тврди да их има 40.000.

Не бежимо од тога да се изврши попис становништва, али у том случају да се попишу и расељени са Косова и Метохије, каже Халими. 

Халими је оценио да је то дискриминаторни приступ према Албанцима и да се неће разговарати док се тај приступ не промени и поручио да су они први за разговор.

Дачић: Не прекидати разговоре 

Премијер Ивица Дачић је тим поводом рекао да представници Албанаца са југа Србије немају разлога да прекину разговоре с Владом, позвавши их да то не раде јер немају с ким другим да се договоре.

Дачић је рекао и да су политички представници Албанаца из Прешева Бујановца и Медвеђе, колико је обавештен, незадовљни решењима о судовима и тужилаштвима.

"Не знам шта је у питању и мислим да за то нема разлога - и друго ако неће да разговарају са нама, с ким ће - немају с ким другим", рекао је Дачић новинарима.

Представници Албанаца с југа Србије послаће до 25. новембра писмо премијеру и вицепремијеру у којем ће тражити гаранције да ће обећања Владе из досадашњег дијалога бити испуњена, рекао је председник општинског одбора Партије за демократско деловање у Бујановцу Шаип Камбери.

Говорећи о одлуци лидера албанских политичких партија да прекину разговоре с Владом Србије о седам тачака, Камбери је навео да је у питању "пауза у дијалогу због алармантног стања које је створено у решавању питања правосуђа".

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић поручио је да политика условљавања никоме није донела добро.

"Ми нисмо обавештени званично о ставовима албанских лидера из ове три општине, а Координационо тело ће, као и до сада, наставити да решава проблеме грађана који живе на овим просторима како би се ти проблеми што пре решили и у границама могућности осигурао бољи живот за грађане", рекао је Станковић.

На питање да ли ће разговори бити настављени, Станковић је истакао да разговори нису прекинути.

"Разговори се морају наставити, а када ће то бити, на њима је да одлуче", рекао је Станковић.

На основу разговора који су, у присуству представника ОЕБС-а, током јануара и фебруара вођени са представницима Албанаца из Прешева, Медвеђе и Бујановца, Влада Србије је 4. јуна усвојила платформу која има седам тачака, а која је у међувремену почела да се реализује.

Платформа се односи на заступљеност Албанаца у државним институцијама, економски опоравак три општине, службену употребу језика, писма и националних симбола, децентрализацију у првосуђу, образовање, културу и медије, здравство и социјалну заштиту и безбедност и мере за успостављање поверења на том простору.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару