Читај ми!

Сарадња Србије и Црне Горе на путу ка ЕУ

Договорили смо се да сарадњу на плану европских интеграција још више интензивирамо како на нивоу министара, преговарачких тимова, тако и на осталим нивоима, рекао Бранко Ружић после састанка са Игором Лукшићем.

Србија и Црна Гора опредељене су да интензивирају сарадњу у процесу европских интеграција, саопштено је након састанка министра без портфеља задуженог за европске интеграције Бранка Ружића и потпредседника црногорске Владе и министра спољних послова Игора Лукшића.

Ружић и Лукшић састали су се у Будви, где су учествовали на Конгресу европских покрета и цивилног друштва Југоисточне Европе.

"Договорили смо се да нашу сарадњу на плану европских интеграција још више интензивирамо како на нивоу министара, преговарачких тимова, тако и на осталим нивоима", рекао је Ружић Танјугу.

Ружић је додао да та сарадња треба да добије и формалан оквир. Према његовим речима, у разговору је констатована узлазна путања у билатералним односима Србије и Црне Горе, чему, како је истакао, треба дати још већи интензитет.

"Сви сегменти наших билатералних односа треба да поприме још већи степен сарадње у обостраном интересу", навео је Ружић.

Истакао је да постоји низ пројеката од регионалног значаја који могу донети корист грађанима и Црне Горе и Србије.

Ружић је рекао да је са Лукшићем разговарао и о идеји да министри за европске интеграције држава региона нађу модел формалне сарадње, која би била редовна.

"Та сарадња би допринела не само размени искустава на европском путу, већ и сарадњи која би олакшала пут свих нас у ЕУ", напоменуо је Ружић.

Мишчевић: Цивилни сектор важна карика на путу ка ЕУ 

Главни преговарач Србије са Европском унијом Тања Мишчевић рекла је да цивилни сектор представља важну карику у процесу европских интеграција сваке државе, па тако и Србије.

"Невладине организације, односно цивилно друштво у најширем смислу, несумњиво су важна карика унутар процеса европских интеграција сваке државе. Без њих нема валидних преговора", рекла је Мишчевићева, која се заједно са Ружићем учествује на Конгресу европских покрета и цивилног друштва Југоисточне Европе. 

Мишчевићева је навела да циљ преговарачког процеса није сам улазак једне државе у ЕУ, већ и темељна реформа тог друштва.

"Због свега тога, неопходно је да у процес европских интеграција у потпуности буде укључено и цивилно друштво", истакла је Мишчевићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару