Коштуница: ЕУ, судбоносна и кобна одлука

Услов да Србија треба да се разбија на путу ка чланству у ЕУ је судбоносан и кобан по будућност државе, упозорава Војислав Коштуница у књизи "Политичка неутралност или Европска унија".

Пут европских интеграција, на коме је формализован услов да Србија треба да се разбија како би напредовала ка чланству у Европској унији, може бити у дословном смислу судбоносан и кобан по будућност Србије, упозорио је лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница у најновијој књизи "Политичка неутралност или Европска унија".

"Зато је последњи тренутак да се Србија отворено суочи са претећом тешком кризом која произилази из уцена ЕУ. Никада није био потребнији разговор о избору правог пута којим Србија треба да иде", оценио је Коштуница у књизи чије делове објављује лист Данас.

Не треба спорити ни могућност, напоменуо је он, да закључак једне озбиљне националне дебате буде тај да народ, ипак, закључи да је ЕУ најбоље решење за Србију.

Али, ма какво било решење, оно мора бити резултат националне дебате у којој ће сви аргументи бити темељно расправљени. Јер ми морамо размислити да ли је добро ићи ка чланству у време овако дубоке кризе Уније, и зашто је добро ићи ка чланству ако је услов одрицање од дела земље, рекао је Коштуница.

Према његовим речима, неприхватљиво је да се без озбиљне националне расправе дају готови демагошки одговори на судбоносна питања са којима се суочава Србија.

Морамо имати самосвест да је данас Србија озбиљно угрожена и да нам је животно важно питање којим путем треба да идемо даље. Да ли путем европских интеграција или путем самосталности и слободе, на који Србију једино изводи политичка и војна неутралност, упитао је Коштуница.

Према његовом мишљењу, Србија се тешко огрешила о своје суштинске националне интересе када је прихватила наднационалну идеју југословенства и потом коминтерновску наднационалну идеју комунизма.

Као да нас ове заблуде, као ни милиони живота којима су плаћене, нису довољно упозорили да више никада и ни по коју цену не напуштамо политику и вредности српске националне државе, указао је лидер ДСС.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару