Селаковић: Без феудализације ресора у Влади

Државна управа мора бити ефикаснија у процесу придруживања ЕУ, а то подразумева сузбијање феудализације ресора, отвореност и уравнотеженост политике, каже министар правде Никола Селаковић. Нису важни само успешни преговори, већ и успешно чланство у ЕУ, поручује шеф канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхајен.

Процес придруживања Европској унији захтева да се државна управа у Србији учини што ефикаснијом, а то подразумева кохерентност, отвореност и уравнотеженост политике, а искључује било какву феудализацију ресора у Влади, изјавио је министар правде и државне управе Никола Селаковић.

Отварајући конференцију "Унапређеним креирањем политика ка успешнијим преговорима о приступању ЕУ", Селаковић је истакао да је намера садашње Владе да се суштински раскине са лошом праксом феудализације министарстава и да не допусти растакање сопственог јединства ради задовољења појединачних интереса.

"Нећемо дозволити да свако министарство преузме улогу владе и самостално формулише своју политику не обазирући се на општи интерес. Суштина сузбијања некохерентности и супротстављености политика је да покажемо да немамо онолико влада колико имамо министарстава, већ да имамо једну владу", поручио је Селаковић.

Са друге стране, како је објаснио, мора се избећи и централизација која би довела до блокирање иницијативе министарстава.

"Не смемо да претерамо ни у јаким министарствима ни у јакој Влади, јер када будемо имали сва министаства подједнако јака имаћемо и јаку владу", рекао је Селаковић.

"Још је Аристотел говорио да је целина нешто више од простог збира делова. Координацијом се јавне политике слажу у целину, а сви саставни делови онда стварају додатну вредност. Процес евроинтеграција нераскидиво је повезан са капацитетом јавне управе која мора да правне тековине ЕУ унесе у наш правни систем", рекао је Селаковић.

Он је објаснио да је управо процес скрининга у поглављу 23 преговора са ЕУ, у којем су учествовали представници више од 30 државних органа и институција, позитиван пример хоризонталне сарадње, јер су сви они успешно сарађивали на једном задатку и поводом само једног од 35 преговарачких поглавља.

"Без добре координације јавних политика нећемо моћи да реформишемо државну управу и без ње ћемо каскати у прговорима са ЕУ и отежати формирање преговарачке позиције", навео је Селаковић.

Успешни преговори до успешног чланства

Шеф канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхајен објаснио је да Србија мора да има на уму да нису важни само успешни преговори, већ и успешно чланство, о чему се може много научити од суседних земаља које су данас не тако успешне чланице ЕУ.

Он је рекао да постоје два начина придруживања ЕУ: онај у којем се тај процес третира као пројекат, а други, знатно бољи и ефикаснији, јесте приступити евроинтеграцијама етапно, са свешћу да се чланством не завршава потреба за реформама.

"Земље које су одабрале други приступ, а то су земље севера Европе, прошле су боље као чланице када је реч о исказаним способностима и биле су ефикасније у решавању економске кризе", рекао је Верхајен, који је објаснио да је тајна успеха у стратешком планирању.

"Србија има добре резултате у усвајању закона, али не тако добре резултате када је реч о примени, зато је стратешко планирање од кључног значаја", закључио је представник Светске банке.

Отварање приступних преговора са Србијом подудара се са порастом интересовања Европске комисије за креирање јавне политике, као аспектом хоризонталних управних реформи у државама кандидатима, а то значи да Брисел поставља све ригорозније захтеве у вези са реформом јавне управе.

Како административни аспекти добре владавине не чине део правних тековина ЕУ, Европска комисија нема надлежност да створи модел или стандард за државе кандидате, због чега се у овој области постепено развило такозвано "меко право", а усаглашеност држава са њим процењује и технички подржава СИГМА/ОЕЦД.

Данашњу конференцију, којој присуствују представници готово свих министарстава Владе Србије, организовали су Центар за европске политике и пројекат "Подршка процесу европских интеграција у Србији" немачког Министарства за економску сарадњу и развој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару