Читај ми!

Николић: Одлуку о помиловању донећу сам

Председник самостално доноси одлуку о томе да ли ће неки осуђеник бити помилован или не и на то не смеју да утичу ни Влада ни јавност, нити било ко други, рекао Томислав Николић коментаришући захтев Радета Марковића за помиловање. Став Министарства правде о помиловању је став Владе, сагласни премијер Дачић и вицепремијер Вучић.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да ће о захтеву за помиловање бившег шефа Ресора државне безбедности Радета Марковића одлучити ако тај захтев, када прође све процедуре, дође до њега.

Председник Србије је у Брусу, где је присуствовао отварању Фабрике за производњу пелета, истакао да он самостално доноси одлуку о томе да ли ће неки осуђеник бити помилован или не, и да на то не смеју да утичу ни Влада ни јавност, нити било ко други.

"Председник мора да донесе одлуку сам, а то значи да ће је донети сам ако тај захтев, када прође све процедуре, дође код њега", рекао је Николић упитан о захтеву Радета Марковића за помиловање.

Николић је рекао да такав захтев мора да испуни много услова, то јест да се о њему изјасне надлежни у затвору у коме Марковић служи казну, суд који га је осудио, Министарство правде, па Комисија за помиловање.

"Никада код мене није дошао тај захтев. Он мора да испуни много услова. Не разумем загрејану атмосферу због неке одлуке коју би требало ја да донесем или је можда никада нећу донети, јер за то не постоје рокови", рекао је Николић.

Он је рекао да је читава прича у медијима о Марковићевом помиловању практично притисак на њега као председника Србије.

"Не притискајте председника Републике, погрешну одлуку никада нисам донео, па нећу ни сада", рекао је Николић.

Председник Србије је рекао да Комисија за помиловање разговара или са браниоцима или са члановима породице осуђеника, као и са самим осуђеницима који су поднели захтев за помиловање.

"Ја се у то не мешам нити је Оливер Антић имао разговор о томе да ја нешто нудим како би се дошло до блаже казне или до помиловања Марковића. Ја никада никоме ништа не нудим, нити је то мој посао, постоје органи који по закону имају право да се договарају око блаже казне или око статуса", рекао је Николић.

Претходно су се о захтеву за помиловање изјаснили суд, затворска управа, Министарство правде. Став свих је да Марковића не би требало помиловати. Пре него што захтев стигне на Николићев сто мишљење мора дати и Комисија за помиловање, која то још није учинила.

Дачић и Вучић о помиловању

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да је мишљење Министарства правде о помиловању Марковића уједно и став Владе, и да је створена непотребна галама у јавности око тог случаја "будући да нико није најављивао какву би одлуку могао да донесе председник државе".

Дачић је новинарима у Скупштини Србије рекао да Влада Србије о томе није расправљала на својој седници будући да она, по Уставу и законима, није фактор одлучивања у том случају. "Чули сте мишљење Министарства правде, и то је став Владе", рекао је Дачић.

Он је нагласио да треба поштовати Устав и да не жели да даје било какве изјаве које би нарушиле компетенције председника Републике "јер је он личност која је директно изабрана на изборима и тиме ужива највећи легитимитет".

Дачић је поручио да нико не размишља о помиловању оних који су осуђени за најтежа кривична дела.

"Овде се покушава да се овај режим, по њиховој терминологији, означи као они који ће оправдавати убиства која су била пре 2000. То је једна политичка прича, као и прича у парламенту о наводној диктатури. То је прича за политичку употребу. Нико не размишља о било каквој ревизији и помиловању оних који су осуђени за најтежа кривична дела", рекао је Дачић.

На питање шта се дешава са тајним досијеима, Дачић је рекао да све те ствари треба испитати до краја, као и да зна да је БИА добила захтев од специјалног тужиоца за организовани криминал да провери Марковићеве наводе о поседовању тајних досијеа.

"Није први пут да се о томе разговара, већ десет година се о томе прича, као и о кипарским парама, само што никако да нађу те кипарске паре и ди-ви-дијеви. Све те ствари треба испитати до краја", нагласио је Дачић.

Сличног мишљења је и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, који је у Нишу рекао да се слаже са негативном оценом Министарства правде поводом захтева за помиловање бившег шефа Државне безбедности Радета Марковића.

"Надлежност председника Републике је да донесе одлуку у складу са Уставом и законом везано за помиловање. Уверен сам да ће председник Републике баш на такав начин поступити. Што се тиче Владе Србије, видели сте став Министарства правде, то је једно од министарстава Владе и ја немам томе шта да додам. И суд је имао исти став као Министарство правде Републике Србије", рекао је Вучић у Нишу.

Док медији спекулишу да су досијеи завршили у Швајцарској, Безбедносно-информативна агенција ће проверити да ли их Марковић заиста поседује . Од БИА је то тражио специјални тужилац за организовани криминал. Иако немају прописан законски рок, у БИА саопштавају да ће на захтев тужиоца, који је стигао у среду после подне, бити одговорено у најкраћем року.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару