ДС тражи извињење, Бабић неће да се извини

Демократе траже да се шеф посланика СНС-а Зоран Бабић јавно извини грађанима, жртвама геноцида и ДС-у, због изјаве да је та странка одговорна за системско уништавање радних места, за геноцид. Бабић одговара да нема намеру то да учини будући да је "рекао истину". Колегијум парламента није се оградио од Бабићеве изјаве.

Посланичка група Демократске странке затражила је да се шеф посланика Српске напредне странке Зоран Бабић јавно извини грађанима, жртвама геноцида и ДС-у, а Бабић је рекао да нема намеру то да учини будући да је "рекао истину".

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић рекао је да колегијум парламента није успео да постигне политичку сагласност и консензус о томе да се огради и осуди изјаву Зорана Бабића.

Стефановић, који је и потпредседник СНС-а, рекао је да је на седници колегијума било речи о свеукупној атмосфери у Скупштини и њеном раду.

"Када посланици ДСа називају челнике и посланике СНС-а фашистима, то асоцира на најтеже злочине из неких претходних времена", рекао је Стефановић новинарима након завршене седнице колегијума.

Стефановић је напоменуо да је Бабић поновио свој став да није мислио на геноцид над људима, него над радним местима и да због тога не намерава да се извињава.

Након хитно сазваног колегијума парламента, шеф посланика ДС-а Борислав Стефановић саопштио је да су се "сви на власти као и они који су прикривено у власти", сагласили да је Бабић имао "мало погрешну интерпретацију".

Према његовим речима, већина на колегијуму то доживљава као део политичког фолклора, али ДС сматра да је то"најскупља реч".

Стефановић се захвалио председнику парламента Небојши Стефановићу што је, како је рекао, врло брзо изашао у сусрет једном од захтева ДС-а, а то је одржавање седнице колегијума. Истакао је, међутим, да му је жао што је председник парламента пропустио прилику да буде изнад партијских интереса.

Стефановић је раније рекао новинарима да је Зоран Бабић употребио "прескупу" реч која се не може користити у цивилизованом разговору и оценио да је на тај начин увредио жртве геноцида и у српском и у другим народима. "Тај потез је недопустив и скандалозан", рекао је Стефановић.

Шеф посланика ДС-а је затражио Бабићеву смену са места председника Радне групе која ради на изради кодекса понашања посланика. Стефановић сматра да је Бабић недостојан те функције и да не може да прича о моралу, и додаје да демократе неће учестовати у раду те групе уколико он не буде смењен.

Бабић је у изјави Танјугу рекао "да му не пада на памет да се извини због истине" и истакао да су демократе, у време претходне владе, системски уништавале радна места и створиле огромну незапосленост, а да је системско уништавање радних места геноцид.

Он је навео да је 2008. проценат незапослености био 13,1 одсто, а четири године касније, на крају мандата ДС-а, већи од 26 одсто "што значи да је тај проценат удвостручен".

"Шта је геноцид него системско и планско уништавање", рекао је Бабић.

Према његовим речима, демократе покушавају да оперу своју биографију, "али да им је то џаба".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару