Чепурин: Србија остаје неутрална земља

Чланство у НАТО за Србију нема никаквог смисла, рекао руски амбасадор у Београду Александар Чепурин. Нама је српски државни врх рекао да не намерава да улази у НАТО, због чега је Русија задовољна, каже Чепурин и истиче да Србија остаје неутрална земља.

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин рекао је да Русија сматра да за Србију нема никаквог смисла да буде чланица НАТО.

"Нама је српски државни врх рекао да не улази у НАТО, нити има такве намере. Ако ме питате да ли то задовољава Русе - одговор је да", истакао је Чепурин у интервјуу недељнику НИН.

Чепурин је навео и да је о тој теми било речи током недавне посете Београду министра одбране Русије Сергеја Шојгуа.

На питање да ли Русију задовољава то што Србија не жели да се прикључи ни Организацији договора о колективној безбедности (ОДКБ), коју је основала Русија, амбасадор те земље у Србији је подсетио како је први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао да се Србија држи као несврстана земља.

"Србија нема никаквих планова да се прикључи НАТО-у, али нема планова ни да се прикључи ОДКБ-у. Србија остаје неутрална", истакао је Чепурин.

Говорећи о Косову, руски амбасадор је навео да се Русија, која према његовим речима "није и неће признати Косово", залаже за компромисне одлуке које задовољавају Србију.

"Русија је спремна да стрпљиво и доследно подржава Србију. Али, погрешно је размишљати да ће Русија на неки магичан начин сама решити ово питање", упозорио је Чепурин.

Коментаришући дешавања на КиМ у светлу локалних избора, амбасадор Русије истакао је четири важне тачке.

"За нас је битно да Срби имају јасну и усаглашену стратегију", истакао је Чепурин као најбитнију тачку, а као другу навео је то што "Русија није и неће признати Косово".

Чепурин је рекао да је трећа важна ствар питање статуса, што није питање Европске уније и Брисела, већ Уједињених нација.

"Четврто, да сепаратистима није стизала помоћ из иностранства, не би били толико чврсти током преговора. Знамо то из свог искуства", рекао је Чепурин.

Русија подржава напоре Србије у формирању Заједнице српских општина на КиМ на основу резултата избора, истакао је Чепурин.

Како је закључио, ако буде слоге међу самим Србима, они ће моћи ефикасније бранити своје интересе и интегритет Србије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару