Читај ми!

Југовић: Марковић не сме бити помилован

Евентуално помиловање Радомира Марковића представљало би поновно убијање оних који су страдали у злочинима за које је осуђен, поручује функционер СПО-а Александар Југовић.

Потпредседник Српског покрета обнове Александар Југовић сматра да би евентуално помиловање бившег шефа Државне безбедности Радомира Марковића представљало "поновно убијање" оних који су страдали у злочинима за које је осуђен. О молби за помиловање Марковића одлучује председник Србије Томислав Николић.

"Влада је рекла своје, министар Селаковић је рекао своје, дали су негативно мишљење о томе, и мислим да ниједан државник то не би смео да уради, из много разлога. Постоји судска пресуда којом је он осуђен за најтеже злочине", истакао је Југовић.

Подсетио је и да је министар правде Никола Селаковић рекао да они који су оптужени за тако тешке злочине не би требало да буду помиловани.

Бивши начелник Државне безбедности осуђен је на 15 година затвора због учешћа у убиству Ивана Стамболића и атентата на Вука Драшковића у Будви, и на 40 година због убиства четири функционера СПО-а на Ибарској магистрали.  

Упитан шта мисли о досијеима чијим откривањем Марковић наводно прети, односно шта у њима пише, Југовић је рекао да не може да нагађа и подсетио да се СПО већ година бори да сви досијеи Државне безбедности буду отворени.

Како каже, у земљама источног блока постоје добра законска решења на која бисмо могли да се угледамо, и наводи пример Источне Немачке и досијеа тајне службе "Штази".

Међутим, Југовић тврди да је СПО увек наилазио на препреке у покушајима да издејствује законско регулисање отварања досијеа, па чак и од коалиционих партнера.

Говорећи о сарадњи с владајућом Српском напредном странком, Југовић је рекао да СПО, иако није у Влади, није опозиција политици СНС-а и потврдио да ће на следеће изборе СПО ићи у коалицији са напредњацима.

"Подржали смо реконструисану владу, залажемо се за промену косовске политике, 'детајкунизацију' Србије и логично је и природно да подржавамо првог потпредседника и лидера СНС-а Александра Вучића", рекао је Југовић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару