Читај ми!

Посланици о амандманима на два закона

Скупштина Србије разматрала је амандмане на предлоге закона о детективској делатности и приватном обезбеђењу. Предложеним законима у Србији се по први пут уређује та област.

18.30 - Завршена расправа о изменама закона о детективској делатности и приватном обезбеђењу.

14.45 - Министар унутрашњих послова Ивица Дачић брани предложене законе пред посланицима. 

14.10 - Посланици почели расправу о амандманима на предлоге закона. 

14.00 - Посланици ДС-а тражили прекид седнице како би се скупштински колегијум изјаснио о изјави Зорана Бабића.

13.00 - У наставак расправе укључио се премијер Србије и министар полиције Ивица Дачић.

10.30 - Скупштина Србије наставила седницу посланичким питањима. Посланици ДС-а нису у скупштинској сали.

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу у појединостима о предложеним законима о детективској делатности и о приватном обезбеђењу којима се по први пут регулише та област, а Србија је до сада била једина држава у региону која област приватног обезбеђења није уредила законом.

Посланици Демократске странке, који су јуче демонстративно напустили Скупштину, на почетку данашњег рада нису били у скупштинској сали, али су се касније придружили расправи.

Због изјаве да је та странка одговорна због системског уништавања радних места, геноцид, демократе траже јавно извињење шефа посланика СНС-а Зорана Бабића грађанима, жртвама геноцида и ДС-у.

Парламентарци су на предложени закон о детективској делатности уложили 42 амандмана од којих је Влада прихватила 13, а на предлог закона о приватном обезбеђењу 67 амандмана од којих је Влада прихватила 30.

Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да се законом о детективској делатности и приватном обезбеђењу не доноси закон о стварању оружаних формација, јер такве агенције постоје више од 10 година, већ се ограничава њихово постојање и утврђују услови за њихов рад.

Током дебате у појединостима о предложеним законима о детективској делатноси и о приватном обезбеђењу, Дачић је посланици ДС-а Нади Колунџији рекао да већ има много агенција које се тиме баве, као што има много таквих предузећа, оружја, људи.

"Ми овим законом ограничавамо постојање тих предузећа и утврђујемо услове њиховог рада", рекао је Дачић.

Министар је демократама, који тврде да се тим законом уводи диктатура, поручио да, ако то није била диктатура када су заједно били на власти ДС и СПС, зашто би била сада када се законски ништа није променило.

"Желим да отклоним сумњу да ће постојати било каква протекција за било кога ко није прошао безбедносну проверу", рекао је Дачић.

Колунџија је поручила Дачићу да не постоји спремност да се уваже неспорни аргументи и истакла да се не ради о безбедносној провери било ког лица.

"Када се већ доноси закон да ли је могуће да сте оставили део ко тиме може да се бави недифинисано, шта значи безбедносна провера и ко ће о томе одлучивати", рекла је Колунџија, а њен страначки колега Срђан Миливојевић је упитао шта би било уколико би преседник Томислав Николић помиловао бившег шефа ДБ-а Радета Марковића и он затим рекао да ће да се бавити детективском делатношћу.

"Како ће се осећати 4.000 припадника Отпора, који су преживели, породице чланова СПО", питао је Миливојевић.

Скупштински Одбор за одбрану и унутрашне послове уложио је 19 амандмана на законске предлоге.

Председник Одбора Душан Бајатовић, током расправе, истакао је да је уложен необично велики број амандмана, као и да је било много лобирања.

Међутим, како је указао Синиша Ковачевић из ДСС-а, бар 50 одсто амандмана односе се на правописне грешке.

Како је наведено из Одбора, аманданима се спречава да детективи, као и они који се баве приватним обезбеђењем, користе оперативно-техничка средстава и методе који су искључиво у надлежности државних органа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару