Станковић са албанским лидерима o правосуђу

Зоран Станковић у Бујановцу разговарао са лидерима албанских партија са југа Србије о мрежи судова и тужилаштва. Предложено успостављање основног суда у Бујановцу, док ће у Прешеву бити прекршајни суд и одељење тужилаштва.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић и државни секретар у Министарству правде Неђо Јовановић разговарали су у Бујановцу са лидерима албанских политичких партија са југа Србије о мрежи судова и тужилаштава у том региону.

Образлажући критеријуме према којима је направљена мрежа судова у Србији, Јовановић је рекао да је предложено успостављање основног суда у Бујановцу, док ће у Прешеву бити прекршајни суд и одељење тужилаштва.

"Тиме је правосуђе заступљено на овој териоторији и не постоји никаква дилема да ли су Бујановац и Прешево нешто добили или изгубили. Добили су сигурно, никако нису изгубили", истакао је Јовановић.

Напомињујући да је разговор био користан, Јовановић је рекао да се нада да је успео да их увери да су влада и Министарство правде имали једини мотив којим су руковођени приликом конституисања мреже судова, а то је да правда буде доступна грађанима.

Он је додао да после доношења закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, следи примена већ донетог Закона о јавним бележницима, што је суштински потребно грађанима у општинама Бујановац и Прешево.

Према његовим речима, нотари ће преузети више од 90 одсто онога што се до сада радило у судовима, приликом физичке деобе имовине, овере докумената, издавања потврда и уверења, док ће мали проценат ванпарничних поступака остати искључиво у надлежности судова.

Јовановић је рекао да ће министру правде Николи Селаковићу пренети све захтеве и предлоге Албанаца како би анализирали комплетну ситуацију, имајући у виду да се у Скупштини Србије води расправа поводом њихових захтева и амандмана.

Председник Демократске партије и председник општине Бујановац Нагип Арифи рекао је да су Влади Србије упутили захтев за изменом и допуном Предлога закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, који подразумева враћање основног суда у Бујановац и Прешево, јавно и прекршајно тужилаштво у Бујановцу, јавно тужилаштво у Прешеву и једно одељење Вишег суда из Врања у Прешеву и Бујановцу.

Арифи је додао да је народни посланик Риза Халими те захтеве, кроз амандмане, данас упутио у скупштинску процедуру и да се нада да ће ове захтеве Влада Србије усвојити.

Станковић је рекао да је са албанским лидерима разговарано не само о мрежи судова већ и о будућим реформама које припрема Министарство правде.

Састанку су присуствовали и председник општине Прешево Рагми Мустафа, председник Националног савета Албанца Галип Бећири, лидер Демократске уније Албанаца Рахми Зулфију и председник Покрета за демократски прогрес Јонуз Муслиу.

Присустни су били и председник Демократске уније долине Скендер Дестани, председник Општинског одбора Партије за демократско деловање у Бујановцу шаип Камбери и представник ОЕБС Ерик Мантер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару