Филе: Без међусобног ометања до ЕУ

Нормализација односа Београда и Приштине мораће да иде руку под руку с процесом приступних преговора, рекао Штефан Филе. Неопходно је постепено пронаћи довољан степен нормализације односа с Косовом, тако да свака страна може да настави свој пут ка ЕУ, без блокирања друге, рекао је европски комесар за проширење.

Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је да ће нормализација односа Београда и Приштине морати да иде руку под руку с процесом приступних преговора, као и да Србија у предстојећем периоду треба да уради неколико најтежих задатака међу којима су кључна питања владавина права, реформа правосуђа и борба против корупције.

"Свеобухватна и одржива решења су потребна да би се разрешила бројна отворена питања која спречавају нормализацију односа између Србије и Косова. Треба постепено пронаћи довољан степен нормализације односа с Косовом, тако да свака страна може да настави свој пут ка ЕУ, без блокирања друге", рекао је Филе у интервјуу за Новости.

Филе је прецизирао да се овде ради о нормализацији односа између Београда и Приштине, а не о томе да ЕУ тражи од Србије да призна Косово.

Говорећи о осталим задацима који очекују Србију Филе је навео да ће Србија "морати у потпуности да се ангажује у свеукупној реформи јавне администрације, укључујући и унапређење капацитета државне управе и побољшање управљања јавним финансијама".

Према његовим речима, "велики изазов је у томе што су то хоризонталне реформе које ће утицати на хиљаде државних службеника, и на централном, и на локалном нивоу, било да се ради о томе како се припрема државни буџет, спроводе јавне набавке, контролише владина потрошња или како се пружају различите услуге грађанима. Побољшање капацитета локалне самоуправе је веома важно, јер ће се највећи део будућих политика ЕУ, на пример у области животне средине, спроводити на локалном нивоу", рекао је Филе.

Европски комесар је оценио да ове реформе нису могуће без снажног владиног политичког спровођења.

"Европска комисија", наставио је он "зато поздравља то што се Србија ангажовала у припреми хоризонталне стратегије реформе државне управе и акционог плана, који би требало да буду усвојени до краја године.

У складу с новом стратегијом проширења ЕУ, која се усредсређује на економско управљање, такође се очекује да Србија припреми детаљни акциони план о реформи управљања јавним финансијама. Европска комисија ће већ од 2014. године започети стални дијалог са Србијом у контексту Спорзума о стабилизацији и придруживању да би редовно пратила примену ових акционих планова".

Што се тиче српских медија, Филе је рекао да се у ЕУ велики нагласак ставља на слободу говора и медија, јер је то међу основним вредностима ЕУ, и да је "потребно даље усмерити пажњу и на спровођење медијске стратегије, транспарентност власништва и финансирање медијског сектора".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару