Читај ми!

Уочи избора у Косовској Митровици

Политичари, кандидати, безбедносне снаге и представници међународне заједнице очекују да ће поновљени избори у Косовској Митровици протећи у мирној атмосфери. Упућен је позив Србима да у већем броју изађу на изборе, а за сада нема сазнања о припреми могућих инцидената, саопштио КПС.

Српски званичници и представници међународне заједнице позвали су Србе да изађу на сутрашње поновљене изборе у Косовској Митровици. И Европска унија и безбедносне снаге истичу да је важно да избори прођу у мирној и демократској атмосфери.

Саветник председника Србије Марко Ђурић рекао је за РТС да је држава урадила све да спречи да се инциденти на биралиштима у северној Косовској Митровици понове

Ђурић је истакао да је излазак на поновљене локалне изборе патриотски чин а не само грађанска дужност.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да је уверен да ће грађани северне Косовске Митровице изаћи на поновљене локалне изборе.

Вулин је поручио да Срби никада нису погрешили кад су слушали своју државу, и истакао да је услов опстанка Срба на Космету да буду јединствени.

Кандидат листе "Српска" за градоначелника Митровице Крстимир Пантић је уверен да ће избори протећи мирно. Како је истакао, Заједница српских општина ће бити брана косовској независности и гарант опстанка Срба на КиМ.

Кандидат Грађанске иницијативе СДП за градоначелника северне Митровице Оливер Ивановић истиче да би бојкот и слаб одзив били катастрофални по политичку стабилност.

Министарка енергетике Зорана Михајловић је рекла да очекује да ће Косовска Митровица, после сутрашњих поновљених избора, имати градоначелника Србина и позвала Србе на Косову да изађу на изборе.

Државни врх позвао је Србе у више наврата да изађу на биралишта. Премијер Ивица Дачић је током посете Косовској Митровици у петак рекао да грађани треба изласком на поновљене локалне изборе у недељу да покажу јединство.

"То је једини пут до Заједице српских општина, али и једини начин да се одбрани Србија и да настави да помаже Србима с Косова", рекао је Дачић на завршном митингу Грађанске иницијативе "Српска".

Вицепремијер Александар Вучић на поновљеним изборима очекује већу излазност, и додаје да је одлука о томе на нашем народу који тамо живи.

"Сваку њихову одлуку ћемо поштовати", рекао је јуче Вучић и навео да не разуме нападе и критике што стижу ових дана и од оних који се залажу за изборе, али и од оних који позивају на бојкот.

Поновљени избори, иста правила 

У међувремену ЦИК је саопштио да ће се поновљени избори у северном делу Косовске Митровице одржати у складу са изборним правилима и по изборном закону, по којима су, иначе, 3. новембра избори били одржани у свим општинама на Косову.

Косовска полиција истиче да спроводи мере за обезбеђивање бирачких места на којима ће бити поновљени избори.

"За сада, нема сазнања да би се могло поновити насиље од 3. новембра", наводе из КПС-а.

Огласила се и Европска унија која очекује мирне изборе на северу Косова и већу излазност Срба, што је кључно за сређивања односа Београда и Приштине. Локални избори на Косову биће поновљени у недељу у три изборна центра у северној Косовској Митровици.

Избори ће бити поновљени због инцидената 3. новембра када је гласање прекинуто око 17 сати, након што су упали маскираних људи И разбили гласачке кутије.

У три бирачка центра у северној Косовској Митровици где се избори понављају има укупно 27 бирачких места на којима право гласа има око 23.000 грађана.

Грађани северне Косовске Митровице сутра ће бирати одборнике за локални парламента, као и градоначелника међу пет кандидата.

Кандидати за градоначелника су Крстимир Пантић из Грађанске иницјативе "Српска" коју подржава Влада Србије, Оливер Ивановић из Грађанске иницијативе "Слобода демократија, правда", Агим Дева из Демократског савеза Косова чији је лидер косовски премијер Хашим Тачи.

Кандидати за градоначелника Косовске Митровице су и Адријана Хоџић, директорка канцеларије Владе Косова за северну Митовицу и Димитрије Јањићијевић из Самосталне либералне странке.

Грађани су овога пута под много мањом тензијом него пре две недеље. Неки су примили СМС поруке са претњама уколико изађу на изборе, али код њих је приметно много мање страха, јавља репортер РТС-а.

У граду је више припадника полиције, а посебно у околини три бирачка центра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару