Читај ми!

Још без коначних резултата избора

Недељу дана после локалних избора на Косову и Метохији, још нису пребројани сви гласачки листићи. Бројање тзв. условних гласова и гласова пристиглих поштом почиње данас и наредних дана биће саопштени коначни резултати избора, саопштио ЦИК. Неки изборни материјал биће поништен, али то неће утицати на коначан резултат, рекао члан ЦИК-а Ненад Рикало.

Косовска Централна изборна комисија још није припремила коначне резултате локалних избора, одржаних 3. новембра, јер још нису пребројани сви гласачки листићи.

На данашњој седници ЦИК-а саопштено је да ће бројање такозваних условних гласова и гласова пристиглих поштом почети данас и да ће наредних дана бити саопштени коначни резултати избора.

Члан ЦИК-а Ненад Рикало рекао је да ће неки изборни материјал бити поништен, али да то неће утицати на коначан резултат избора.

"ЦИК је одлучио да изборни материјал из 62 изборне кутије са целог Косова буде поново пребројан. На осам бирачких места - три у Лепосавићу, два у Звечану и три у Призрену - изборни материјал из бирачких кутија биће поништен ако данас до 12 сати надлежни не доставе бирачке спискове с потписима бирача с тих бирачких места", рекао је Рикало за Бету.

Рикало је рекао да је одлука о евентуалном поништењу овог материјала донета јер не утиче на коначни резултат локалних избора, а да којим случајем утиче, на тим местима, како је рекао, избори би били поновљени.

Након отклањања свих тих неправилности требало би да се преброје условни гласови који управо због тих неправилности још нису пребројани, рекао је Рикало.

Према званичним али још непотпуним подацима, ЦИК је саопштио да ће други круг избора за председнике општина на Косову бити организован у 24 општине. За четири општине на северу Косова још нема ни прелиминарних званичних резултата.

Омбудсман о кршењу људских права

Косовски омбудсман Сами Куртеши каже да је на локалним изборима у северној Косовској Митровици, одржаним 3. новембра, било кршења основних људских права грађана.

Куртеши је у изјави новинарима у Косовској Митровици оценио да су прекршена људска права грађана који прошле недеље у Митровици нису могли да иду на гласање и подрже неког од кандидата.

Косовски омбудсман је нагласио да, према његовом мишљењу, косовска полиција није била у стању да обезбеди безбедност људима, истичући да је тог дана био у Митровици, али да полиција њему и његовој екипи није обезбедила пратњу до појединих бирачких места.

Куртеши је најавио да ће институција омбудсмана сачинити извештај о локалним изборима на Косову који су одржани 3. новембра и указати на неправилности које су се догодиле тог дана, додајући да су у вези с тим радили са групом невладиних организација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару