Читај ми!

Плес по жици између ЕУ и националних интереса

Уколико не желе да Албанац води Косовску Митровицу, Срби треба да изађу на поновљене изборе, поручује премијер Ивица Дачић. Плешући на жици између европске будућности и потребе да се заштите национални интереси, успели смо да дођемо довде, где нас нико није очекивао, истакао је Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић позвао је Србе да изађу 17. новембра на поновљене локалне изборе у северној Косовској Митровици, "уколико не желе да тај град води Албанац" и упозорио да би се тако срушио цео концепт Заједнице српских општина.

Дачић је истовремено указао да од завршетка изборног процеса на Косову и даље примене споразума из Брисела зависи и позитиван извештај високе представнице за спољну политику и безбедност ЕУ Кетрин Ештон.

Премијер очекује да Ештонова изађе са позитивним извештајем када је реч о напретку Србије ка ЕУ уколико не буде проблема у примени Брислеског споразума, након чега очекује и позитивну одлуку Европског савета.

Дачић је најавио да ће се државни врх Србије 5. и 13. децембра састати са Кетрин Ештон и разговарати о Косову и спровођењу Бриселског споразума.

Гостујући на ТВ Прва, Дачић је казао да би било добро да Србија отпочне преговоре до краја децембра, али да ће, и ако се то деси до краја јануара, то бити јака вест и "стартни пиштољ" за реформе и потребни консензус о томе у Србији.

"Ако све буде у реду, Кетрин Ештон ће дати позитиван извештај, што значи да ће и Европски савет прихватити предлог Комитета и одредити датум за почетак преговора", рекао је Дачић, који је указао да је реалност да све зависи од примене Бриселског споразума и односа Београда и Приштине.

"Ми смо пливајући у узбурканој води, окружени разним чудовиштима, плешући на жици између европске будућности и потребе да се заштите национални интереси, успели да дођемо овде, где нико то није очекивао", рекао је Дачић и нагласио да је у наредних месец дана потребно финализовати активности за примену Бриселског споразума, пре свега, када је реч о полицији и правосуђу.

Он је још једном нагласио да је важно да Срби изађу на поновљене изборе у северној Косовској Митровици.

"Суочавамо се са јасном ситуацијом. Нису поништени избори на албанским бирачким местима, већ само на српским. Зна се колико су Албанци добили и Срби ако желе победу мораће да изађу на изборе", поручио је Дачић.

Објаснио је да је план да у северној Косовској Митровици буде административно седиште за Заједницу спрских општина која ће обухватити 10 општина, а можда и Гору, где већинско станивништво чине Горанци.

"Ако сада то не урадимо, нећемо имати северну Косовску Митровицу и руши се цео концепт", упозорио је Дачић и упитао шта Србима нуде они који позивају да се не изађе на изборе?

"Ако Албанац буде градоначелник, то значи да не може да се конституише власт, не може да се направи Заједница српских општина, ту може доћи и до конфликата, па можда и до оружаних сукоба", рекао је Дачић.

Та ситуација, како је рекао, неодољиво подсећа на неке историјске моменте које смо имали, када руководство Српске крајине није желело да прихвати мировни план, док је Дејтонски споразум нешто за шта се Срби сада држе у Републици Српској.

Дачић је поновио и да ће сви који су чинили инциденте на северу Косова и Метохије бити процесуирани, сходно територијалним надлежностима.

Решење за Београд ових дана

Премијер Дачић је најавио је да ће наредних дана бити решено питање формирања привременог органа који ће управљати Београдом.

Каже да је састав тог тела ствар договора и да не постоји обавеза да све странке учествују. Он је објаснио да су у протеклом периоду приоритет били локални избори на Косову и Метохији, па да због тога још није формирана привремена управа.

"Формирање тог органа ствар је политичких и партијских договора - ко жели да учествује у већу, а ко не жели, има различитих изјава, а није обавеза да сви учествују, али мислим да ће то питање бити решено ових дана", навео је Дачић.

На питање како гледа на разговоре лидера СНС-а Александра Вучића и лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића и спекулације да ће ЛДП бити део привременог већа, Дачић је рекао да се "не оптерећује, јер је реч о нормалној политицкцој утакмици".

Нагласио да нема разлога да СНС и СПС у овом тренутку раскидају коалицију, јер су односи коректни.

Говорећи о могућности да буду расписани ванредни парламентарни избори, премијер је рекао да то питање није на дневном реду, а да са Вучићем свакодневно разговора о решавању проблема попут Косова и ЕУ.

"Окупио нас је заједнички посао, ја нисам премијер силом, ми имамо договор да тај посао у интересу државе радимо заједно", рекао је Дачић и навео да до избора може доћи ако буде проблема у функционисању каолиције, ако не буде резултата, што сада није случај.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару