Николић са Јагландом

Ми улажемо напоре да нашу државу уредимо до краја, како би постала модерна, просперитетна земља, рекао председник Србије Томислав Николић у разговору са Торбјорном Јагландом, генералним секретаром Савета Европе.

Србија се креће у добром правцу, а тако ће и наставити, јер је сада свако свестан своје одговорности и историјског тренутка у коме се налазимо, истакао је председник Србије Томислав Николић у разговору са Торбјорном Јагландом, генералним секретаром Савета Европе, саопштила је Прес служба председника Србије

''Ми улажемо напоре да нашу државу уредимо до краја, како би постала модерна, просперитетна земља, а наши људи уживали стандард какав уживају грађани развијених европских држава", истакао је Николић.

Председник Николић је рекао и да је Србија већ много учинила како би се успоставила трајна и одржива стабилност у региону и да ће то чинити и даље, јер је у интересу свих нас.

Што се тиче учешћа Србије у раду Парламентарне скупштине Савета Европе, председник Републике је оценио да наша парламентарна делегација ради изврсно, јер су то млади људи са много ентузијазма, који се руководе општим интересима, а не само интересима својих странака.

Такође, председник Николић је истакао да не види разлог због којег би Србија требало и даље да буде под било каквом врстом мониторинга.

Генерални секретар Савета Европе, господин Торбјорн Јагланд, рекао је да цени храбре кораке које је Србија предузела и који су довели до дијалога са привременим институцијама из Приштине и успостављања нормализације односа између Београда и Приштине.

Он је рекао и да Савет Европе не жели да се меша у питања везана за одређивање коначног статуса јужне српске покрајине, већ само желе да помогну у нормализацији стања на терену.

"Интерес свих је да дијалог између Београда и Приштине буде успешан", закључио је Јагланд, наведено је у саопштењу.

Јагланд се састао и са премијером Ивицом Дачићем, председником Скуштине Небојшом Стефановићем и шефом српске дипломатије Иваном Мркићем.

Јагланд је у разговору са Небојшом Стефановићем подсетио на неутралан статус Савета Европе у односу на косовско питање и додао да су све активности Савета Европе и процеса мониторинга усаглашене са званичним Београдом, наводи се у саопштењу парламента.

Стефановић је рекао да су локални избори на Косову, одржани 3. новембра, добар корак, и поред "приговора на сам процес избора". Истакао је да је безбедност Срба на Косову још увек разлог за забринутост.

Министар Иван Мркић истакао је у разговору са Јагландом да је за Србију веома значајно да Савет Европе настави са статусно неутралним ангажовањем на Косову и Метохији. 

Сарадња Републике Србије и Савета Европе је у разговору оцењена као веома добра, уз изражено уверење да ће у том духу бити и настављена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару