Читај ми!

Дачић: Мали број повратника на КиМ

Положај интерно расељених лица у Србији изузетно тежак, а забрињава низак степен повратка на Косово и Метохију, рекао премијер Ивица Дачић у разговору са специјалним известиоцем УН о људским правима интерно расељених Чалоком Бејанијем.

Председник Владе Србије Ивица Дачић указао је, у разговору са специјалним известиоцем Уједињених нација о људским правима интерно расељених Чалоком Бејанијем, да је положај интерно расељених лица у Србији изузетно тежак и да забрињава низак степен повратка на Косово и Метохију.

"Од 1999. године на Косово и Метохију се вратило 18.000 интерно расељених, али је мање од 4.000 њих остварило одрживи повратак", рекао је Дачић и навео да се у првом кварталу ове године у јужну покрајину вратило свега 47 интерно расељених особа.

Дачић је посебно указао на то да привремене косовске власти настоје да велики број интерно расељених искључе из бирачких спискова на предстојећим локалним изборима.

"Интерно расељеним треба омогућити да гласају на локалним изборима на Косову и Метохији", истакао је Дачић у разговору са Бејанијем, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Премијер Дачић је указао да се Уједињене нације "морају озбиљније посветити овом проблему и, у сарадњи са међународним мисијама и привременим органима власти у Покрајини, настојати да побољшају услове за повратак интерно расељених".

Он је навео да је у процесу повратка најважније да се оствари поврат узурпиране имовине и обнове порушене куће и станови.

"Тај процес ометају дуготрајни судски поступци и приватизације на Косову и Метохији у којима су оштећена интерно расељена лица која су радила у приватизованим предузећима", нагласио је српски премијер.

Бејани је разговарао и са министром спољних послова Србије Иваном Мркићем. Специјални известилац УН за људска права интерно расељених лица и министар Мркић су се сагласили да треба радити на трајном решањвању проблема интерно расељених особа.

Министарство је саопштило да је Бејани изјавио да Србија има његову подршку и да ће упутити одговарајуће препоруке међународним снагама на Косову и анагжовати се код потенцијалних донатора.

Мркић је обавестио Бејанија о дугогодишњем проблему великог броја интерно расељених лица с Косова и о непостојању елементарних услова за њихов повратак кућама.

Министар Мркић очекује да ће специјални известилац УН упутити препоруке за омогућавање повратка интерно расељених на Косово и за побољшања услова у месту расељења, за шта су неопходни знатна финансијска средства као и ангажман међународне заједнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи