Читај ми!

Преговори са ЕУ шанса за локалне заједнице

Почетак преговора са ЕУ велика прилика за градове и општине да побољшају живот својих грађана, рекао шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт. Локалне заједнице имају шансу да припреме разне пројекте и конкуришу за новац из фондова ЕУ, каже Девенпорт.

Шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт изјавио је током посете Врању да је почетак преговора са ЕУ велика прилика за градове и општине да побољшају живот својих грађана.

Како је рекао, локалне заједнице имају шансу да припреме разне пројекте и конкуришу за новац из фондова ЕУ.

Девенпорт је у Врању руководству града уручио Главни пројекат за проширење регионалне санитарне депоније и посетио породице и удружења која су добила донације преко програма ЕУ.

"Очигледно да су неки градови до сада успешније радили. Ефикасније су могли да стварају услове за нове инвестиције и као делегација ЕУ желимо да наставимо сарадњу са градовима и регионима. Можда би боље било да вам кажем да успешни градови дају сјајан пример и другим општинама шта може да се оствари у побољшању услова живота", рекао је Девенпорт.

Девенпорт је у селу Доње Требешиње, код Врања, рекао да Србија има потенцијал да буде главни играч на регионалном тржишту електричне енергије и да ће јој ЕУ, кроз различите програме, помоћи да тај циљ оствари.

На отварању трафостанице у селу Доње Требишње, Девенпорт је истакао да је прва фаза на изградњи трафо-станице Врање 4 од 400 киловолти благовремено завршена и да је пројекат финансирала ЕУ са 15 милиона евра.

"Изградња ове трафо-станице урађена је као приоритет, како за стварање регионалног тржишта електричне енергије у Југоисточној Европи, тако и за стабилност и сигурност електро-енергетског система у овом делу Европе", рекао је Девенпорт.

Како каже, пројекат је део развоја електроенергетске мреже Србије, што ће омогућити економски развој у Јужној Србији кроз укључивање инвестиција и економске активности дуж Коридора 10.

"Од 2001. године ЕУ је донирала око 555 милиона евра енергетском сектору Србије, улажући пре свега у хитне поправке и радове, а затим у електране, руднике, ремонте преносних мрежа и модернизацију", истакаo је шеф делегације ЕУ.

Он је претходно обишао Ромкињу, која је започела сопствени бизнис ткања.

Драгици Михајловић је одобрена бесповратна помоћ у пројекту "Бизнис инкубатор центар", који је подржан из програма "ЕУ Прогрес".

Девенпорт је градоначелнику Врања Зорану Антићу предао главни пројекат за проширење депоније Метерис, који је финансиран из истог пројекта, а посетио је и фотокопирницу која је отворена као подршка параплегичарима из Врања.

У Владичином Хану Девенпорт је присуствовао примопредаји пољопривредних машина за огледни воћњак у оквиру пројекта "ЕУ Прогрес".

Шеф Делегације ЕУ од јуче борави на југу Србије. Првог дана Девенпорт је у Бујановцу разговарао са председником Координационог тела Зораном Станковићем и присуствовао свечаности промоције треће генерације суботичког Економског факултета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи