Читај ми!

Седница влада Србије и Италије 15. октобра

Трећа заједничка седница влада Србије и Италије биће одржана 15. октобра у италијанском граду Анкони, најавили српски шеф дипломатије Иван Мркић и заменица италијанске министарке спољних послова Марта Дасу.

Министар иностраних пословае Иван Мркић и заменица италијанске министарке спољних послова Марта Дасу најавили су да ће трећа заједничка седница влада Србије и Италије биће одржана 15. октобра у италијанском граду Анкони.

"Ова трећа по реду заједничка седница још једна је потврда блискости односа и пријатељства између две земље", рекао је Мркић на заједничкој конференцији за новинаре после разговора са Дасу.

Италијанска званичница сложила се да Србију и Италију вежу солидни и јаки односи.

Како је оценила, предстојећи самит двеју влада представља "додатан печат на све односе и на оно што је до сада урађено".

Дасу је, такође, рекла да Италија прати процес приближавања Србије Европској унији, посебно имајући у виду чињеницу да ће у другој половини наредне гоидине преузети председавање ЕУ.

"Заједно ћемо моћи да прођемо део европског пута, биће то важна година за Србију, али и за Италију", рекла је Дасу.

Она је додала да је Мркћ обавестио и о пакету мера за структурне реформе.

Како је рекла, те реформе су веома битне јер ће омогућити побољшање пословног амбијента и амбијента за инвестиције, укључујући и италијанске.

Дасу: Важно да избори буду фер

Према речима Дасу, реформе су важне и када је реч о постизању споразума са ММФ-ом, што је како је рекла, за Италију веома битно.

Заменица италијанске министрке спољних послова истакла је да је да је важно да локални избори на Косову буду фер и коректни и да у њима учествују косовски Срби.

Дасу је рекла да је веома важно да и српска и косовска страна поштују оно што је раније договорено и да обе стране буду конструктивне кад год буде прилике за разговор међу њима.

"Ми сматрамо да је заиста од веома велике важности да ти избори на Косову буду фер и коректни и да у њима учествују припадници српске заједнице", додала је Дасу.

Заменица министарке спољних послова Италије састала се и са српским премијером Ивицом Дачићем и са вицепремијером Александром Вучићем.

Ивица Дачић и Марта Дасу су оценили да Италија као највећи економски партнер Србије, снажно подржава европски пут Србије и залаже се да се преговори са Европском унијом убрзају.

Премијер Дачић је истакао да је Србија отворена за сарадњу и да су досадашња улагања италијанских компанија била од обостране користи, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

На састанку са вицепремијером Александром Вучићем је констатовано да су билатерални односи двеју земаља на високом нивоу и да се константно унапређују, посебно на економском плану.

Вучић и Дасу разговарали су и о бројним инвестицијама италијанских компанија у Србији, који су изузетно заинтересовани за даље повећање улагања у српску привреду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи