Читај ми!

Завршен тројни састанак у Бриселу

Премијер Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи разговарали су у Бриселу са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон. Tеме разговора биле су локални избори на Косову и питање посете српских званичника Покрајини током кампање.

23. 51 - Ивица Дачић: Договорили смо се да се успостави механизам који ће омогућити несметане посете српских званичника Косову.

23.00 - Завршен тројни састанак Кетрин Ештон, премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија.

22.11 - Очекује се да се тројни састанак ускоро заврши, јавља извештач РТС-а из Брисела. 

19.33 - Почела радна вечера у Бриселу, којој присуствују Дачић, Тачи и Кетрин Ештон. 

Представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон разговарала је у Бриселу са премијером Србије Ивицом Дачићем и косовским премијером Хашимом Тачијем.

Пре заједничке радне вечере, Ештонова је одржала одвојене састанке са Дачићем и Тачијем. 

Ештонова је сазвала састанак пошто су се односи Београда и Приштине нагло заоштрили после одлуке косовских власти да забране функционерима из Србије, укључујући и Дачића, посете Косову током кампање за локалне изборе који ће се одржати 3. новембра.

Састанак представља добру припрему за локалне изборе на Косову, јер у атмосфери кризе и оптуживања није могућа фер припрема, а доводи се у питање и легитимитет институција које би затим требало да буду формиране, јавља извештач РТС-а.

Према тврдњама европских извора, блокада преговора Београда и Приштине не би одговарала никоме, посебно јер ће Европска комисија следеће недеље поднети годишњи извештај о напретку и Србије и Косова.

Дачић је уочи пута у Брисел рекао Вечерњим новостима да очекује да Брисел изврши притисак на Приштину да повуче забрану, као и да верује да ће тај притисак дати резултате.

Уочи састанка, портпаролка Ештонове, Маја Коцијанчич, на питање зашто Брисел није реаговао прошле недеље, када је забрана уведена, каже да се позив на ванредни сусрет може тумачити као реакција на забрану.

"Разговараће се о примени Бриселског споразума, али припреме за изборе заказане за 3. новембар биће главна тема", рекла је Маја Коцијанчич новинарима.

У делегацији Београда су саветник председника Србије Марко Ђурић, министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин и генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи