Читај ми!

Мркић у Мађарској

Мађарска снажно подржава европске интеграције Србије, речено на састанку министра Ивана Мркића са премијером и шефом дипломатије те земље. Једна од тема разговора односила се и на националне мањине. Председник скупштине Небојша Стефановић разговарао с председником Адером.

Министар спољних послова Србије Иван Мркић састао се у Будимпешти са премијером Мађарске Виктором Орбаном, који му је, како преносе мађарски медији, потврдио снажну подршку евроинтеграцијама Србије.

Мађарска новинска агенција МТИ пренела је изјаву портпарола премијера Берталана Хавашија да је поред процеса евроинтеграција Србије, једна од тема било и отварање нових граничних прелаза.

Према Хавашијевим речима, један прелаз је отворен у мају, а још два су у изградњи.

Орбан и Мркић су се такође сложили да је железничка веза између Београда и Будимпеште у обостраном интересу. Договорили су се и да ускоро буде покренут заједнички програм стипендија.

Министар Мркић разговарао је и са шефом дипломатије те земље Јаношом Мартоњијем, који му је потврдио снажну подршку путу Србије у ЕУ.

"Ми смо потпуно свесни колико нас је пута у последње време Мађарска подржала када је реч о приближавању Србије ЕУ и ми смо на томе посебно захвални. Сматрамо да специфичну тежину носи глас наших суседа када се говори о Србији у Бриселу", рекао је Мркић на конференцији за новинаре после разговора са Мартоњијем.

Према његовим речима, Србија очекује помоћ Мађарске и у наредном периоду, како би спремно дочекала званични почетак преговора са ЕУ и како би "Србија кроз све то, уз 'добар савет пријатеља', пролазила са што мање потешкоћа".

Мартоњи нагласио да је званична Будимпешта за што скорији почетак приступних преговора Србије и ЕУ. Он је још додао да је у интересу Мађарске да настави да јача "изузетне односе" са Србијом.

Једна од тема разговора, како је Мркић рекао, односила се и на националне мањине. "То није конвенционална фраза, али заиста видимо у мањинама могућност да јачамо пријатељство између две земље", поручио је шеф српске дипломатије.

Мркић је напоменуо да ће ускоро, на основу владине уредбе, бити поништене одлуке које се односе на одређена насеља која су била проглашена за злочиначка одмах после Другог светског рата, о чему је и Скупштина Србије донела декларацију.

Мркић се осврнуо и на питање "лажних азиланата", истакавши да ће Србија учинити све да њихов број смањи.

Према његовим речима, Србија и Мађарска ће се договорити и око нових граничних прелаза и о успостављању боље железничке везе.

Шеф српске дипломатије састаће се у просторијама Амбасаде Србије у Будимпешти и са представницима српске заједнице у Мађарској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи