Читај ми!

Делегација иранског парламента у Београду

Имајући у виду важну улогу Србије у балканском региону, наш интерес је да развијамо односе двеју земаља, рекао председник иранског парламента Али Лариџани на састанку са српским званичницима.

Делегација Исламске консултативне скупштине Ирана састала се са председником Србије Томиславом Николићем, премијером Ивицом Дачићем и председником парламента Небојшом Стефановићем.

Интерес Србије је да развија пријатељске односе са свим државама у свету, а пријатељство са Ираном има дугу традицију и за Србију је изузетно значајно, рекао је председник Николић у разговору са делегацијом иранског парламента, коју је предводио њен председник Али Ардешир Лариџани.

Николић и Лариџани сагласили су се да је пракса показала да има много простора за унапређивање економске сарадње између Србије и Ирана, упркос санкцијама које је Ирану увела Европска унија, саопштила је Прес служба председника Републике.

Они су закључили да постоји реална могућност да се економска сарадња Србије и Ирана подигне на 200 милиона долара годишње.

Председник Србије посебно је истакао наду да ће се у Србији показати прве конкретне назнаке изласка из економске кризе, али да су предуслови за то дисциплина, вредан рад и обнављање старих пријатељстава и партнерстава са многим земљама широм света.

Николић је захвалио Ирану на принципијелном ставу да не призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Председник Исламске консултативне скупштине Али Ардешир Лариџани пренео је поздраве председника Исламске Републике Иран и позив Николићу да посети Иран, наведено је у саопштењу.

Премијер Дачић и Али Ардешир Лариџани оценили су да традиционално добре и пријатељске односе двеју земаља треба унапређивати развојем економске сарадње.

Оцењено је да постоје добри услови за развој економске сарадње у пољопривреди, машиноградњи, саобраћају и грађевинарству и туризму, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Истовремено, констатовано је да је робна размена између Србије и Ирана забележила пад.

Стефановић и председник иранског парламента Али Лариџани разговарали су о унапређивању односа двеју земаља, и посебно о јачању парламентарне сарадње.

"Имајући у виду важну улогу Србије у балканском региону и историју наших односа, наш интерес је да развијамо односе двеју земаља", рекао је Лариџани.

Председник иранског парламента оценио је да би интензивирање комуникације двеју земаља на високом нивоу допринело унапређењу билатералних односа и економске сарадње, а тиме и "значају Србије у решавању међународних и регионалних питања".

Стефановић је рекао и да је са иранском делегацијом разговарао о јачању "релативно скромне економске сарадње" двеју земаља, која на годишњем нивоу износи око 40 милиона долара. "Постоје начини да се та сарадња унапреди, пре свега у области изградње инфраструктуре, саобраћаја, пољопривреде и туризма", оценио је Стефановић.

"Имамо потребу да се ефикасније боримо против тероризма, трговине дрогом, оружјем и људима и у том смислу две земље могу боље да сарађују", оценио је Стефановић.

Он је захвалио иранском колеги на подршци коју је та земља показала Србији у борби за очување своје територије, подсећајући да Иран неће признати независност Косова.

Двојица званичника рекли су да се надају да ће у будућности сарадња парламената бити додатно унапређена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи