Читај ми!

Вулин: Очекујем решење бар неких проблема

Србија није направила ниједан проблем у спровођењу Бриселског споразума, рекао министар без портфеља Александар Вулин. На састанку у Бриселу очекујем решење бар неких проблема које прави Приштина, истакао Вулин.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин очекује да ће данашњи састанак у Бриселу решити бар неки од проблема које прави Приштина, наводећи да забрана уласка српским функционерима на КиМ веома угрожава комплетну ситуацију.

"Проблема које треба решити има много, очекујем да ће данашњи састанак бар неке решити ако не и већину", рекао је Вулин новинарима у Палати Србије наводећи између осталих и проблем интерно расељених да гласају, контроле самог гласања или уписаних чак 1.700.000 бирача.

Он је навео да је Приштина повукла једностран акт да забрани улазак српским званичницима и оценио да то знатно угрожава комплетну ситуацију.

Вулин је истакао да држава Србија није направила ниједан проблем у спровођењу Бриселског споразума и додао да се "заиста поставља питање колико ми треба да будемо флексибилни".

Према његовим речима, Приштина је повукла такав потез јер се плаши да ће се политичка ситуација на КиМ неповратно променити.

"То је оправдан страх - политичка ситуација ће се променити јер изласком Срба на изборе њима више нико неће моћи да влада без њих", подвукао је Вулин.

Вулин је на питање о нападу представника Самосталне либералне странке на активисте листе Грађанска иницијатива "Српска", рекао да је несхватљиво да Приштина то толерише и да претпоставља да то чини јер им је то коалициони партнер.

Министар је рекао да Влада и листа "Српска" неће посегнути за насиљем и додао да су из визуре Београда то избори за Заједницу српских општина и да жели да прођу без насиља.

Стратегијом против покушаја преименовања српске баштине

На скупу посвећеном српском културном наслеђу на КиМ, министар Вулин је упозорио на покушаје да се културно наслеђе Срба на КиМ преименује у косоварско и истакао да пред светску јавност треба изаћи са јасном стратегијом како да се то спречи.

Вулин је најавио да ће један од наредних бриселских разговора бити посвећен имовини и културном наслеђу.

"Морамо бити спремни да изађемо пред светску јавност са јасном стратегијом како да то спречимо", рекао је Вулин што, како је истакао, значи са готовом планом пред Унеско.

"Косово је традиција и показатељ будућности и не можемо дозволити да се историја фалсификује", нагласио је Вулин, који очекује да се и на том скупу предложе конкретна решења за заштиту те баштине.

Епископ липљански Јован указао је на значај српског културног наслеђа на Косову и Метохији, подсетивши да је огроман део тог наслеђа нестао у више таласа насиља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи