Читај ми!

Одаловић: Што пре разрешити спорна питања

Неопходно је што пре разрешити питања која утичу на регуларност локалних избора на Косову и Метохији, каже генерални секретар Владе Вељко Одаловић. Бахато понашање косовских институција и одлука да се премијеру забрани долазак у Штрпце најдиректнија је опструкција спровођења избора, оценио је Одаловић.

Генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић каже, поводом трилатералног сусрета у Бриселу, да је неопходно да се питања, која у овом тренутку знатно утичу на регуларност локалних избора на Косову, што је могуће брже разреше.

Одаловић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да теку рокови и да се ближи 3. новембар, када би требало да буду одржани локални избори на Косову и Метохији, а много тога што је Приштина преузела као обавезу до сада није урадила.

Скандалозна је забрана Приштине о одласку на Косово премијера Дачића, који је један од потписника Бриселског споразума и заговорник да се Срби путем локалних институција на одређен начин интегришу у косовско друштво и да се Срби подрже да изађу на изборе, рекао је Одаловић.

Одаловић очекује да се разреши питање Централне изборне комисије, јер је обавеза Приштине да представник Срба буде у тој комисији, која сада све држи у својим рукама, најдиректније креира будуће изборе и може знатно да утиче на њихову регуларност, односно нерегуларност.

"Самовоља и бахато понашање косовских институција и њихова одлука да се премијеру забрани долазак у Штрпце најдиректнија је опструкција спровођења избора", оценио је Одаловић и додао да је "Србија тиме што је хтела да буде присутна у оличењу премијера хтела да пошаље најјаснију поруку да подржава изборе".

Одаловић је рекао да су избори кључна тачка Бриселског споразума и уколико се избори спроведу онако како је договорено, Срби треба да изаберу своје легалне и легитимне представнике и да се створи заједница српских општина.

"Ниједна обавеза коју је Србија преузела из Бриселског споразума није остала нереализована", нагласио је Одаловић.

Без разлога за парламентарне изборе

Одаловић не види ниједан разлог за ванредне парламентарне изборе у Србији у тренутку када се чине огромни напори у Влади да се направи буџет који би требало да омогући функционисање државе у наредним годинама.

Лоше стање је затечено и огромна рупа у буџету коју је потребно попунити, каже Одаловић и напомиње да је управо сада тренутак за реалан буџет.

Буџет има приходну и расходну страну, подсећа генерелани секретар Владе и објашњава да се расходна страна мора правити на основу онога што се има, да би се знало шта се може потрошити.

Говорећи о могућности солидарног пореза, Одаловић је навео да, уколико би се он увео, из њега би могли да се сервисирају одређени јавни трошкови у здравству, просвети или социјали.

Одаловић је упозорио да ће бити болних резова и да "терет треба да поднесемо сви заједно", и додао да, када је реч о платама, јавном сектору, јавним предузећима и агенцијама, и они морају да буду обухваћени тим мерама.

Како је приметио, многе агенције су се преузимањем дела државног посла "отргле" и "постоје саме за себе", што је једна од лоших тековина које је наметнула међународна заједница, у жељи да буду преписани модели из земаља у којима ти системи постоје, а које су другачије уређене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи