Читај ми!

Ештонова очекује договор у Бриселу

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон очекује да се сутра у Бриселу постигне договор који ће гарантовати што је могуће више регуларне изборе на Косову, укључујући нагодбу око посета српских званичника, тврде европски дипломатски извори.

Европски дипломатски извори тврде да шефица европске дипломатије Кетрин Ештон очекује да се сутра у Бриселу постигне договор који ће гарантовати што је могуће више регуларне локалне изборе на Косову у новембру, укључујући нагодбу око посета српских званичника.

Како наводе извори, Кетрин Ештон је српског премијера Ивицу Дачића и косовског премијера Хашима Тачија позвала у Брисел да би се спречио било какав застој у припреми избора и обезбеди учешће што већег броја косовских Срба.

О питању посета српских званичника је, како се сматра, требало да се две стране претходно подробно договоре, укључујући намеру српског премијера Дачића да посети Штрпце.

На опаску да су неки министри власти у Приштини без икаквих сметњи посећивали Београд и да српски премијер сматра да забрана његовог доласка на Косово представља директно ометање споразума две стране о нормализацији односа, европске дипломате кажу да се мисли да је посета Дачића ипак нешто што би дошло у потпуно другом, изборним околностима.

Управо зато је требало све учинити да се таква посета претходно добро размотри и припреми, наводе дипломатски извори.

Два стране су у Брисел позване да се утврди чињенично стање, с обзиром и на неке опречне изјаве званичника у Приштини, као и да се потврди обострана политичка воља да се нормализација и припреме за изборе наставе, додали су ови извори.

Дачић је упозорио да забране његове посете једној косовској општини представља директну опструкцију Бриселског споразума и поручио да, ако ЕУ ову ситуацију сматра нормалном, он "нема интереса да више учествује у дијалогу с Приштином".

Он је приметио да су се највиши европски званичници хитно огласили поводом неких забрана недавно донетих у Србији, а да се поводом овога још нико није огласио.

Дачић је нагласио да је Србија за мир и дијалог, али да нико не може да је понижава и подвукао да интерес Србије јесте да се овај преговарачки процес настави.

Српски министар Александар Вулин је изјавио да без активног учешћа Београда неће бити активног учешћа Срба на изборима на Косову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи